Evropska komisija: Istraga o cijenama nafte

Cijene nafte posljednjih godina rastu, ali gotovo da niko sa sigurnošću ne zna kako. Pitanje je na osnovu čega variraju cijene nafte i kako se one precizno određuju.

U misiju da to otkrije upustila se i Evropska komisija, koja je pokrenula globalnu istragu kako bi ustanovila da li velike naftne kompanije manipuliraju cijenama.

Određivanje cijena crnog zlata izgleda mutno koliko i sama nafta, a Evropska komisija nije prva što pokušava tu situaciju razbistriti.

Ali umjesto da istražuju cijene na pumpama, nova istraga je usmjerena na globalne cijene, koje određuje agencija Platts.

Milijarde u igri

Svaki dan Platts, pomoću kompjuterskog programa, odredi cijenu na osnovu tržišne aktivnosti naftnih kompanija.

Međutim, postavlja se pitanje: Mogu li naftaši, budući da  prodaju i kupuju na istom tržištu, na taj način manipulirati cijenama?

Kako su u igri milijarde dolara, čak i najmanja manipulacija cijena u Plattsu ima ogromne posljedice na svjetsko tržište nafte i, neizbježno, na krajnjeg kupca.

“Cijenu plaćaju obični ljudi, ne samo vozači nego i oni koji zavise od javnog prijevoza. A to se odražava i na cijene hrane i drugih proizvoda”, kazuje Robert Halfon, britanski parlamentarac.

Evropska komisija naglašava da istrage ne znače i krivicu naftnih kompanija. Četiri naftne kompanije pod istragom tvrde da u potpunosti sarađuju sa istražiteljima. No, zabrinutost je stigla i na državne nivoe.

“Ova Vlada je zabrinuta za svaku sumnju da su cijene za kupce vještački mogle biti podignute. Britanska Vlada i regulator će pružiti svaki vid podrške evropskim istražiteljima, pa očekujemo da će i naftne kompanije postupiti isto”, navodi Ed Davey, ministar energetike Velike Britanije.

Bez rokova

Istraga obuhvata potencijalne manipulacije proteklih sedmica, ali i one tokom posljednjih deset godina.

“Ukoliko se dokaže da je došlo do namještanja cijena, to će imati posljedice na sve kupce širom svijeta, jer bi tada kupci zahtijevali smanjenje cijena goriva na naftnim pumpama, a kompanije će biti primorane to i uraditi”, ističe Mamdouh Salemeh, konsultant za naftno tržište.

Rok za završetak istrage ne postoji. Međutim, sudeći na osnovu prijašnjih istraga i ova će prije trajati nekoliko godina nego nekoliko mjeseci.

Izvor: Al Jazeera