Erdogan traži aktivniju ulogu SAD-a u Siriji

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan boravi u Sjedinjenim Američkim Državama gdje razgovara sa predsjednikom Barackom Obamom.

Kao što se i očekivalo, u fokusu razgovora je rat u Siriji.

Turski premijer je, prilikom susreta sa američkim predsjednikom u Bijeloj kući, kazao kako očekuje da Sjedinjene Države preuzmu aktivniju ulogu po pitanju situacije u Siriji.

Sekretar za medije Bijele kuće Jay Carney kazao je kako će čelnici (Erdogan i Obama) nastaviti s naporima da se dođe do rješenja krize u Siriji, što uključuje pomoć za sirijski narod i pobunjenike, kao i podršku za održavanje predložene mirovne konferencije, koja bi se trebala održati sljedećeg mjeseca u Ženevi.

Američki predsjednik je rekao da zadržava pravo da posegne i za diplomatskim i za vojnim mjerama, ukoliko dobije ubjedljiv dokaz da je sirijska Vlada koristila hemijsko oružje. 

Turski ministar za evropska pitanja Egemen Bagis izjavio je da SAD i Turska mogu ostvariti taj cilj samo ako uvjere sve članice Vijeća sigurnosti UN-a da poduzmu akciju.

Sporna posjeta Gazi

Erdogan ima zakazane sastanke i sa potpredsjednikom Joeom Bidenom i državnim sekretarom Johnom Kerryijem.

Jedna od tema o kojoj će turski premijer razgovarati prilikom posjete SAD-u je i njegova planirana posjeta Gazi, zbog koje se Amerikanci plaše da će potkopati napore da se ponovo pokrenu mirovni pregovori između Palestinaca i Izraelaca, izvijestio je reporter Al Jazeere Hashem Ahelbarra.


Ivica Puljić uživo iz Washingtona

John Kerry je posjetio Tursku tri puta otkako je u februaru postao američki državni sekretar. Njegove česte posjete za mnoge su znak koliko je Turska važna za SAD.

Međutim, Kerry je umalo izazvao diplomatski spor tokom posljednje posjete u aprilu, kad je od premijera Recepa Tayyipa Erdogana tražio da odgodi planirano putovanje u Gazu. Turci su zahtjev odbili kao “arogantan” i istakli da će uprkos protivljenju SAD-a do posjete ipak doći.

No, prema kolumnistici Asli Aydintasbas, to nije ono što Tursku trenutno muči.

“Problem je da Amerikanci sad ne rade ništa. Na tom će planu Erdogan urgirati da se Amerika više angažira, a naravno će tražiti i više angažmana u Siriji”, kaže Asli Aydintasbas.

Rastući uticaj Turske

U prošlosedmičnom dvostrukom bombaškom napadu u turskom pograničnom gradu Reyhanli poginulo je više od 40 ljudi, zbog čega raste bojazan da se nasilje iz Sirije već prelilo u Tursku.

“Erdogan s Obamom mora razgovarati o Siriji, o čemu će drugom?! Tamo se nastavlja krvoproliće i želimo da ono što prije prestane”, kaže tekstilni radnik Bilal Ipek.

A Sjedinjene Države imaju dobar razlog da pomognu Turskoj, ali i da iskoriste rastući uticaj Turske.

Masa koja je klicala, dočekala je premijera Erdogana kad je nakon Arapskog proljeća 2011. posjetio sjevernu Afriku. Tursku smatraju uzorom za muslimanski svijet.

Turska je uvjerena da će se njeni strateški interesi uvijek podudarati sa američkim i da će svaka američka odluka, bilo da se radi o iranskom nuklearnom programu, ratu u Siriji, ili mirovnim pregovorima između Palestinaca i Izraelaca, trebati podršku Ankare da bi uspjela, zaključuje reporter Ahelbarra.

Izvor: Al Jazeera