Bijela kuća za zaštitu novinara i izvora

Obama kazao da se zalaže za slobodu medija, ali da smatra da se ne smije dopustiti curenje povjerljivih podataka koji ugrožavaju nacionalnu sigurnost (AP)

Bijela kuća podržava zakon koji bi novinarima omogućio pravnu zaštitu kada ne žele otkriti svoj izvor, javile su agencije nakon kontroverze oko zaplijene ispisa telefonskih poziva i razgovora novinara agencije Associated Press koja je potez američkog pravosuđa nazvala “masovnim upadom bez presedana”.         

Zvaničnik Bijele kuće potvrdio je da Obamina administracija zagovara nacrt zakona iz 2009. demokratskog senatora Charlesa Schumera iz New Yorka.

“Predsjednik već dugo podržava zakon o zaštiti izvora novinara, i kada je bio u Senatu, tokom kampanje 2008. i sada kao predsjednik”, kazao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Predsjednik Obama se našao na udaru kritika nakon zaplijene telefonskih ispisa AP-a, što su kritičari nazvali ozbiljnom povredom slobode medija, koja je zagarantirana Ustavom.

“Ovaj bi zakon unio ravnotežu između potreba nacionalne sigurnosti i prava javnosti na nesmetan protok informacija”, kazao je u srijedu Schumer.

‘Bez opravdanja’

Dan ranije je Bijela kuća, nakon niza kritika, saopćila da predsjednik Obama vjeruje “kako medijima treba omogućiti da se nesmetano bave istraživačkim novinarstvom”, ali da se također zalaže da se “ne smije dopustiti curenje povjerljivih podataka koje može naštetiti našoj nacionalnoj sigurnosti ili osobama”.

AP je u ponedjeljak objavio da je ministarstvo pravosuđa prošle godine tajno zaplijenilo njene dvomjesečne telefonske snimke te snimke mobitela nekih novinara.

Agencija je ministru pravosuđa Ericu Holderu službeno napisala “da nema nikakva mogućeg opravdanja za takvo prikupljanje telefonskih komunikacija”.

Holder nije odgovorio na optužbe agenciji, ali je kazao da ministarstvo postupa prema važećem zakonu.

On nije dao konkretan razlog zašto su nadzirali pozive, osim da se radilo o “nacionalnoj sigurnosti”.

Sporni tekst

Međutim, prema pisanju medija, u pitanju je korespondencija koja je bila vezana uz rad američke CIA-e po pitanju navodnih prijetnji Al-Kaide.

Bijela kuća i CIA zatim su kontaktirali urede AP-a i zatražili od njih da ne objave tekst oko navodnog pokušaja napada operativaca Al-Kaide, zato jer je istraga još uvijek bila u toku.

U AP-u priznaju da su pristali ne objaviti tekst po preporuci državnih organa.

Naime, kasnije se ispostavilo da je navodni “bombaš” zapravo bio američki špijun koji je bio ubačen jemensku grupu Al-Kaide na Arapskom poluotoku.

Američki zvaničnici kasnije su potvrdili za Reuters kako je “curenje informacija prema AP-u” prisilno okončalo njihovu operaciju u Jemenu koja je trebala inače trajati još nekoliko sedmica.

Izvor: Agencije