Venecuela: Vojskom protiv kriminalaca

Maduro želi poslati vojsku u svaki dio zemlje (Reuters)

Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro u ponedjeljak je poslao skoro 3.000 vojnika na ulice glavnog grada u obračun s raširenim kriminalom i nasiljem koji su tu zemlju, članicu OPEC-a, učinili jednom od najopasnijih mjesta na svijetu.

“Sigurna domovina” naziv je novog plana kojim se želi smanjiti nasilje, nakon dvadesetak sličnih pokušaja tokom 14-godišnje vladavine pokojnog socijalističkog vođe Huge Chaveza.

“Naše oružane snage zauzimaju ulice kako bi zaštitile narod”, rekao je Maduro u govoru pripadnicima vojne policije i vojske koji je prenosila državna televizija. “Pozivam vas da služite svojoj zemlji. To mora biti više od puke patrole. To mora biti opredjeljenje savjesti, strasti i ljubavi”, kazao je Maduro.

Nadzorni punktovi

U nekoliko idućih mjeseci vlasti planiraju postaviti blizu 500 nadzornih punktova oko Caracasa. Skoro 9.000 novih policajaca trenutno se nalazi na obuci, dok će se, kako je planirano, otprilike 1.600 pripadnika Nacionalne garde kasnije priključiti projektu.

“Nisam diktator, ali moram zaštititi venecuelansku djecu”, rekao je Maduro, dodajući da će vojnici na kraju biti upućeni u svaki dio zemlje.

Opozicija je to nazvala još jednim neozbiljnim pokušajem primjene oštrih mjera protiv kriminala.

U Venecueli je prošle godine, prema službenim podacima, ubijeno više od 16.000 ljudi, što je porast od 14 posto u odnosu na godinu ranije. Stopa ubistava od 55,2 posto na 100.000 stanovnika jedna je od najvećih u svijetu.

Nevladine organizacije koje prate nasilje izvijestile su da je lani ubijeno više od 21.000 ljudi. Vlasti, međutim, optužuju medije i opoziciju za preuveličavanje problema i za stvaranje osjećaja nesigurnosti u političke svrhe.

Jedna organizacija za ljudska prava kritikovala je novi plan, uz objašnjenje da je vojska obučena za ratove i nadzor javnog reda i mira, ali ne i za sprečavanje kriminala.

Chavez je bio vrlo kritičan prema prijašnjim vladama, koje su vojsku koristile za razbijanje protesta i demonstracija.

Promjena vojske

Stotine, a možda i hiljade ljudi ubijene su kad je vojska 1989. ugušila nerede izazvane poskupljenjem goriva.

“Oružane snage su se promijenile”, odgovorio je Maduro u petak lokalnoj televiziji na pitanje o mogućim povredama ljudskih prava.

Maduro je suočen s osjetljivom situacijom nakon tijesne pobjede na prošlomjesečnim izborima, održanima nakon Chavezove smrti.

Rasprostranjen zločin smatrao se jednim od najvećih problema tokom vladavine predsjednika Chaveza, koji je bio cijenjen zbog svog pristupa zdravstvu, obrazovanju i siromašnima.

Venecuelansko Ministarstvo unutarnjih poslova priznalo je da mnoge pljačke, ubojstva i otmice provodi “mafija” unutar same policije.

Stručnjaci smatraju da je problem u neučinkovitom pravosuđu, lošim radnim uslovima za policajce i haotičnim zatvorima koje kontrolišu bande.

Maduro, 50-godišnji bivši vozač autobusa, rekao je, također, kako će tražiti ograničenja za televizijske programe koji promiču nasilje i “kult oružja”.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada