Uhapšeno još četvero osumnjičenih za napade

Dva automobila napunjena eksplozivom eksplodirala su u subotu pred uredom gradonačelnika i pred poštom u Reyhanliju (EPA)

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan saopćio je u utorak da su vlasti uhapsile još četiri osobe u vezi s napadom s dva automobila bombe u blizini tursko-sirijske granice, čime se broj pritvorenih koji su osumnjičeni za zločin popeo na 13, kao i da je broj poginulih dostigao 51.

Turske vlasti okrivile su za napade koji su izvedeni u subotu grupu Marksist, navodno povezanu sa sirijskim tajnim službama, dok su sirijske vlasti odlučno negirale bilo kakvu vezu sa napadom, prenosi Tanjug.

Zajednička istraga

Damask je spreman za zajedničku istragu o dvostrukom bombaškom napadu u turskom gradu Reyhanli, izjavio je sirijski ministar informiranja Omran al-Zoghbi.

“Ukoliko vlada Erdogana pozove na (sprovođenje) zajedničke i transparentne istrage dvije zemlje, mi nemamo ništa protiv kako bi utvrdili istinu”, rekao je sirijski ministar al Zoghbi.

Prema njegovim riječima, “istina mora biti saopćena sirijskom i turskom narodu”, prenijela je agencija AFP.

Erdogan je potvrdio da su svi uhapšeni državljani Turske i ponovio da će država djelovati “hladne glave”, ali da postoji dovoljno “snage, odlučnosti i iskustva” da bi krivci za napad bili kažnjeni.

On je rekao da istražitelji ispituju ulogu turskih vlasti i da li je eventualno njihov nemar doprinio izvršenju napada.

Osude napada

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u ponedjeljak je oštro osudilo bombaške napade u Turskoj, u kojima je u subotu poginulo 50 ljudi, ustvrdivši kako je ključno da se “počinitelji, organizatori i sponzori tog terorističkog nedjela privedu pravdi”, prenosi Hina.

Vijeće sigurnosti pozvalo je sve države članice UN-a da surađuju s turskim vlastima kako bi se počinitelji priveli.

Turska je saopćila da su svih devet osoba koje su pritvorene zbog dvostrukog bombaškog napada turski državljani.

Dva automobila napunjena eksplozivom eksplodirala su u subotu pred uredom gradonačelnika i pred poštom u Reyhanliju, mjestu od 60.000 stanovnika u provinciji Hatay, smještenom osam kilometara od sirijske granice.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada