Prvi borci PKK-a stigli u Irak

Prva grupa pobunjenika iz Kurdistanske radničke stranke (PKK) stigla je u utorak ujutro u Irak nakon povlačenja iz Turske, prenosi Fena.

Petnaest boraca je stiglo u Harur, u pokrajinu Dohuk u iračkom Kurdistanu, javio je novinar agencije AFP.

“Mi smo prva grupa koja dospijeva do sigurne zone”, izjavio je Jagar, šef grupe boraca koju čini devet muškaraca i šest žena.

“Susreli smo se sa mnogim nedaćama zbog kiše i snijega tokom sedmodnevnog puta”, kazao je jedan od boraca, dodavši da ih je nadgledala turska letjelica.

“Mi od turske strane tražimo da budu iskreni s nama, tako da možemo ostvariti ovaj zajednički cilj”, rekao je Ciger Gewker u ime pristiglih boraca.

“Sljedeći potez je na Turskoj. Ako se budu odnosili pozitivno prema našem povlačenju, stvari će se odvijati brže”, dodao je on.

Zabrinjavajući znaci

Novinar Al Jazeere Omar al-Saleh je u izvještavanju iz Bamernija, grada u blizini turske granice, rekao da su prisutni zabrinjavajući znaci među nekim od boraca PKK-a koji su stigli u Irak.

On je citirao vođu grupe, koji je kazao da su “spremni za mir” i slušanje naredbi lidera PKK-a da se povuku. Međutim, drugi su skeptični u vezi s tim da li će Turska provesti mirovni dogovor. 

Borci PKK-a bili su naoružani kalašnjikovima i ručnim raketnim bacačima.

Dočekali su ih drugi pripadnici PKK-a smješteni na iračkom teritoriju.

Nakon 30 godina borbe za priznavanje kurdskog entiteta u Turskoj, PKK je osmog maja saopćio da se njegovi borci povlače prema Iraku u okviru mirovnog procesa s Ankarom.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada