Potvrđena izborna pobjeda Sharifa

Pobjeda Muslimanske lige znači da će Sharif treći put zaredom postati premijer Pakistana (EPA)

Pakistanska izborna komisija potvrdila je u utorak pobjedu Muslimanske lige nekadašnjeg premijera Nawaza Sharifa na parlamentarnim izborima održanim prošlog vikenda, izvještava AFP.

Agencije podsjećaju na to da će Sharif krenuti u stvaranje saveza s manjim strankama kako bi osigurao većinu u Parlamentu, prenosi agencija Hina.

Privremeni rezultati, također, potvrđuju potpuni debakl Stranke pakistanskog naroda (PPP), koja se nalazi na čelu koalicijske Vlade na odlasku.

PPP je završio na drugom mjestu na izborima, ali daleko iza Sharifa. Treće mjesto pripalo je Pokretu za pravdu (PTI) nekadašnjeg slavnog igrača kriketa Imrana Khana.

Pakistanski birači su u subotu direktnim glasanjem birali zastupnike u Narodnoj skupštini, koja broji 272 mjesta.

Historijski izbori

Muslimanska liga je osigurala 123 mjesta u Parlamentu, PPP je osvojio 31 mjesto, a PTI 26. Da bi osigurao većinu u Parlamentu, Sharifu je potrebno 137 zastupničkih mjesta.

Pravo glasa u Pakistanu ima 86 miliona ljudi.

Izbori se smatraju historijskim, jer će omogućiti jednoj civilnoj vladi da preda vlast drugoj nakon što je dovršila kompletni petogodišnji mandat, što je prvi put u toj zemlji koju su neprekidno od osnivanja 1947. potresali vojni udari.

Izlaznost se procjenjuje na preko 60 posto, što je najviše od izbora 1977. godine.

Izborne kampanje su u Pakistanu bile popraćene nasiljem, a ukupno je u nasilju vezanom uz ove izbore posljednjih mjeseci poginulo 150 ljudi.

Pakistanska Narodna skupština ima 342 člana i još 60 mjesta rezerviranih za žene. Deset mjesta za vjerske manjine bit će raspodijeljeno različitim partijama, zavisno od njihovog udjela u direktno izabranim mjestima.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada