Kritike Grčkoj zbog sirijskih izbjeglica

Grčke vlasti uhapsile su prošle godine više od 8.000 sirijskih izbjeglica, jer su u zemlju ušle ilegalno, te odobrile samo dva zahtjeva za azil (AFP)

Evropska povjerenica za unutrašnja pitanja kritizirala je Grčku zbog odbijanja azila sirijskim izbjeglicama i zatvaranja drugih imigranata koji dolaze na grčku granicu.

Cecilia Malmstrom je nakon sastanka sa grčkim ministrom za zaštitu grčkih građana Nikosom Dendiasom u Atini rekla da je grčki sistem azila još ispod standarda EU-a i da je pristup tom sistemu “pun prepreka”.

“U svim drugim zemljama članicama EU-a postoji 100-postotno priznanje sirijskih izbjeglica kao azilanata i njima je pružena zaštita i omogućen privremeni boravak”, rekla je Malmstrom.

Ona je dodala da je u Grčkoj situacija potpuno suprotna i da se sirijske izbjeglice uopće ne priznaju kao azilanti, već se deportiraju i hapse.

“To se mora promijeniti i ministar me uvjerio da će se stvari promijeniti”, rekla je evropska povjerenica.

Hapšenje izbjeglica

Malmstrom je istakla da će Komisija pažljivo pratiti ponašanje Grčke u ovom slučaju.

Ona je rekla da je Grčka donekle ostvarila napredak usvajanjem novog sistema azilanata i zatvaranjem nekih centara za imigrante u kojima su uvjeti bili šokantni, ali još mora otvoriti hiljade novih centara za azilante i imigrante širom zemlje.

“Mnogi regularni imigranti i azilanti nisu tretirani u Grčkoj sa dostojanstvom i žive u neprihvatljivim uslovima”, rekla je Malmstrom.

Grčke vlasti uhapsile su prošle godine više od 8.000 sirijskih izbjeglica, jer su u zemlju ušle ilegalno, te odbacile 150 zahtjeva za azil, a odobrile samo dva, saopćila je agencija UN-a za izbjeglice.

Grčka je odbacila optužbe da je deportirala sirijske izbjeglice, ali je navela da je obavezna privesti svakoga ko pređe granice zemlje nelegalnim putem.

Zbog duboke finansijske krize Grčka ne može da se nosi sa velikim prilivom imigranata iz Azije i Afrike, koji većinom žele da se domognu sjeverne i zapadne Evrope.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada