Jolie skrenula pažnju svijeta na rak dojke

Kako je objavila glumica, prije operacije postojao je rizik od 87 posto da dobije rak dojke, dok sada opasnost iznosi pet posto (Reuters)

Odluka glumice Angeline Jolie da objavi da se podvrgnula dvostrukoj mastektomiji, skrenula je pažnju javnosti na žene koje su uklonile zdrave dojke zbog rizika od raka.

Procjenjuje se da jedna od 300 do 500 žena nosi defektni gen koji povećava opasnost od raka dojke, poznat kao BRCA1 ili BRCA2.

Jolie je u utorak saopćila da je imala operaciju dojki nakon što je otkrila da nosi genetsku mutaciju koja pokazuje da ima BRCA 1 i 87 posto šanse da dobije rak dojke.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da oko 458.000 ljudi godišnje umre od raka dojke.  

Richard Francis, direktor istraživačkog odjela u organizaciji Breakthrough Breast Cancer u Velikoj Britaniji, kazao je da odluka Jolie ukazuje na važnost educiranja žena o defektnom genu.

„Za žene kao što je Angelina, važno je da budu u potpunosti svjesne svih mogućih opcija, uključujući operaciju za smanjivanje rizika i dodatni pregledi dojki“, rekao je Francis.

Delyth Morgan, izvršni direktor organizacije Breast Cancer Campaign, istakao je da će otvorenost ambasadorice UNICEF-a o ovoj bolesti, čije su šanse za dobijanje raka dojke nakon operacije pale na manje od pet posto, podići svijest o bolesti i njenim rizicima.

‘Odluka puna bola’

Per Hall, profesor epidemiologije na Institutu Karolinska u Švedskoj, rekao je da je dvostruka mastektomija smanjila rizik od bolesti za oko 90 posto na nivo koji je manji od onog kod žena koje nemaju defektni gen.

Međutim, Hall je istakao da se operacijom opasnost ne može u potpunosti ukloniti.

„Čak i najsposobniji hirurg ostavit će mali dio tkiva dojke“, objasnio je on.

Clare Turnbull, klinička genetičarka u bolnici Royal Marsden u Londonu, kazala je da se ženama koje nose mutaciju generalno nude magnetna rezonanca i intenzivni mamografski pregledi kako bi se bolest uočila rano.

 „Mnoge žene, pogotovo one mlađe, biraju te opcije. Druge žene osjećaju da bi trebale imati više intervencijski pristup i tako smanjiti mogućnost dobijanja raka u startu, kao što je dvostruka mastektomija“, navela je Turnbull.

Prema riječima Morgana, odluka o tome da li se podvrgnuti preventivnoj operaciji je odluka puna bola za žene kao što je Jolie, „ali znamo da je vitalna za spašavanje života“.

„Ovo je podsjetnik na to koliko još moramo istraživati da bi ženama dali više saznanja, izbor i opcije kako bi smanjili rizik od bolesti“, dodao je.

Majka Angeline Jolie umrla je u 56. godini od raka. Glumica i Brad Pitt imaju troje djece, a usvojili su još troje. “Mogu reći svojoj djeci da se više ne moraju bojati da će me izgubiti zbog raka dojke”, dodala je ona.

Izvor: Al Jazeera