Doktor za pobačaje osuđen za ubistvo

Doktor je osuđen za obavljanje 21 abortusa nakon 24 sedmice trudnoće

Doktor u američkom gradu Philadelphia osuđen je za ubistvo tri bebe makazama, nakon što su žive rođene za vrijeme pobačaja u kasnom stadiju trudnoće u klinici za žene sa niskim primanjima.

Dr. Kermit Gosnell (72), koji je upravljao sada zatvorenom Klinikom ženskog medicinskog društva, nakon presude suočava se sa smrtnom kaznom.

Slučaj se fokusirao na to da li su bebe rođene žive, pa tek onda ubijene u klinici koju u jednom svjedočanstvu opisuju kao “kuću strave”.

Tužitelji su rekli da je on obavljao pobačaje u kasnom stadiju trudnoće, gdje je granica postavljena na 24 sedmice, a kada su djeca rođena živa koristio je makaze da im prereže kičme.

On je zanijekao ove optužbe, rekavši da su sve bebe rođene mrtve zbog lijekova koji se koriste prilikom pobačaja.

Svjedoci su govorili da su rođene bebe disale, kretale se i ispuštale zvukove.

Porota, koja se u ponedjeljak proglasila nesposobnom donijeti odluku, na razmatranju je bila deset dana.

Gosnell je proglašen krivim i za ubistvo iz nehata u slučaju Karnamaya Mongar, koja je umrla zbog predoziranja lijekovima, nakon što je zbog pobačaja posjetila njegovu kliniku.

Smrtna kazna

Proglašen je krivim i zbog obavljanja 21 pobačaja nakon 24 sedmice trudnoće.

Sudija Jeffrey Minehart je poroti objasnio da državni zakon bebu smatra živom od trenutka kada potpuno napusti majku, te pokazuje znakove života poput disanja, pulsa ili kretnje.

“Ako beba pokazuje te znakove”, rekao je, „ta beba je onda ljudsko biće.“ Gosnell je, također, osuđen za čedomosrtvo i zavjeru u smrti beba.

Pored toga, proglašen je krivim i u 211 slučajeva nepoštivanja zakona koji zahtijeva da se sačekaju 24 sata prije obavljanja pobačaja. Gosnell je u zatvoru od hapšenja u januaru 2011. godine.

“Razočaran je i uzrujan“, rekao je njegov advokat Jack McMahon nakon čitanja presude. Porota će se vratiti u utorak da odluči hoće li se Gosnell suočiti sa smrtnom kaznom ili kaznom doživotnog zatvora.

Izvor: Agencije