Britanija finansira sirijske pobunjenike

Cameron je plan pomoći objavio nakon sastanka sa predsjednikom SAD-a, Barackom Obamom (Getty Images)

Velika Britanija će izdvojiti ukupno 40 miliona funti (61,2 miliona dolara) za humanitarnu i nevojnu pomoć sirijskim pobunjenicima koji se bore protiv režima predsjednika Bashara al-Assada, saopćila je u utorak kancelarija britanskog premijera Davida Camerona.

Cameron i američki predsjednik Barack Obama su na sastanku u ponedjeljak razgovarali o konfliktu u Siriji poslije prošlosedmičnih razgovora britanskog premijera s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o istoj temi, prenijela je ruska agencija RIA Novosti.

“Premijer David Cameron je tokom zajedničke konferencije za štampu s američkim predsjednikom Barackom Obamom objavio da će Britanija osigurati dodatnih 30 miliona funti (45,9 miliona dolara) humanitarne podrške žrtvama sirijske krize i daljih 10 miliona funti (15,3 miliona dolara) nevojne pomoći za sirijsku opoziciju, kako bi im pomogla u smanjenju posljedica tog konflikta koji se prenosi na susjedne zemlje i radi podrške ljudskim pravima i civilnom društvu”, navedeno je u saopćenju.

Nekonstruktivna uloga

Sirijski lider Assad je prije dva mjeseca u intervjuu za britanski Sunday times izjavio da je Britanija igrala “nekonstruktivnu ulogu” u regiji i optužio tu zemlju za snabdjevanje sirijskih pobunjenika oružjem.

Diplomatski razgovori o sirijskom konfliktu bit će nastavljeni ove sedmice, pri čemu će ruski predsjednik Putin razgovarati u Rusiji sa premijerom Izraela Benyaminom Netanyahuom, a očekuje se, također, da se američki državni sekretar John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sretnu na marginama sastanka Arktičkog vijeća u Švedskoj, koji počinje u utorak.

Sirija je zahvaćena sve krvavijim građanskim ratom, koji je buknuo poslije demonstracija protiv predsjednika Assada u martu 2011. godine.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, do sada je u tim sukobima život izgubilo više od 70.000 ljudi.

Upozorenje

Austrija je pismom upozorila ostalih 26 zemalja članice EU-a da bi isporuka naoružanja sirijskoj opoziciji bila kršenje međunarodnog prava.

Zvanični Beč je, kako prenosi bečki dnevnik Presse, a kako je potvrdilo Ministarstvo vanjskih poslova, ukazao na to da bi naoružavanje pobunjenika predstavljalo “kršenje međunarodnog prava i prava EU-a”.

Sankcije EU-a protiv Sirije ističu krajem maja i mogu biti produžene samo jednoglasnom odlukom. Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je u ponedeljak u Briselu podijeljeno pismo u vezi Sirije.

Prema Presseu, u tom pismu Austrija je podvukla da bi isporuka naoružanja, što traže, prije svega, Velika Britanija i Francuska, bila kršenje Povelje UN-a, odnosno njenih principa “neintervencije i neprimjene nasilja”, kao i kršenje Rezolucije Vijeća sigurnosti protiv Al-Kaide.

Isključivanje sankcija

Beč ukazuje na to da se među sirijskim pobunjenicima nalaze i grupacije poput Al-Nusre, koje su bliske Al-Kaidi.

U EU-u su protiv isporuke naoružanja sirijskim pobunjenicima, pored Austrije, Švedska, Finska i baltičke zemlje. Na drugoj strani, Velika Britanija i Francuska traže da se iz sankcija EU-a isključi embargo na izvoz oružja.

Velika većina zemalja članica, među kojima su i Španija i Njemačka, za sada ne otkrivaju svoj stav o tom pitanju.

“Ko ukine embargo na izvoz oružja snosi odgovornost za to što će time biti ukinut čitav paket sankcija”, zaprijetilo je Ministarstvo vanjskih poslova Austrije, tvrdi Presse.

Izvor: Agencije