Vlada Sirije i pobunjenici za stolom u junu

Obama je izjavio kako su se on i britanski premijer David Cameron složili da je potrebno održavati pritisak na Assada (Reuters)
Obama je izjavio kako su se on i britanski premijer David Cameron složili da je potrebno održavati pritisak na Assada (Reuters)

Konferencija na kojoj bi se okupili predstavnici sirijske Vlade i opozicije kako bi pokušali okončati građanski rat u toj zemlji mogla bi biti odgođena za početak juna, rekla je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.

Podsjetivši u ponedjeljak da je državni sekretar SAD-a John Kerry prošle sedmice rekao da bi se ta konferencija mogla održati do kraja maja, glasnogovornica je novinarima rekla kako “izgleda vjerovatno da će se ona odgoditi za početak juna”. “U ovom trenutku nemam tačan datum”, rekla je Psaki.

Predsjednik SAD-a Barack Obama u ponedjeljak je obećao da će sirijsku Vladu i pobunjenike dovesti za pregovarački sto u Ženevi idućih sedmica, ali je upozorio na to da će stanje u sirijskom građanskom ratu biti teško staviti pod nadzor.

‘Otvoriti put političkoj tranziciji’

Obama je na zajedničkoj konferenciji s britanskim premijerom Davidom Cameronom izjavio da su se on i Cameron složili kako je potrebno održavati pritisak na Assada da odstupi i otvori put političkoj tranziciji.

“A to znači spajanje predstavnika režima i opozicije u Ženevi idućih sedmica, kako bi se dogovorili u vezi s prelaznim tijelom, što bi omogućilo prenos Assadove vlasti na to tijelo”, rekao je Obama.

Obama je, međutim, iskazao oprez nakon što su prošle sedmice Washington i Moskva potakli nade dogovorom da će pokušati organizirati međunarodnu mirovnu konferenciji o Siriji.

“Bit će velikih izazova, pa i s uključenom Rusijom, jer još imamo zemlje poput Irana i nedržavne protagoniste poput Hezbollaha, koji su aktivno uključeni”, rekao je Obama.

Izvor: Agencije


Povezane

UNHCR procjenjuje da sirijska kriza predstavlja egzistencijalnu opasnost po Liban, gdje izbjeglice iz te zemlje čine deset posto ukupnog broja populacije.

12 May 2013

Dvogodišnji sukobi u Siriji doveli su do brojnih kršenja ljudskih prava. Protjerani su milioni ljudi. UN procjenjuju da je blizu šest miliona i 800 hiljada Sirijaca ozbiljno zahvaćeno krizom. O tome kako im pomoći, u washingtonskom Institutu za Srednji istok govorila je Valerie Amos, podsekretaraka UN-a za humanitarna pitanja. Izvještava novinar Al Jazeere Ivica Puljić.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO