Sharif najavio borbu protiv talibana

Budući pakistanski premijer Nawaz Sharif, pobjednik parlamentarnih izbora održanih u subotu, trebao bi biti “pragmatični” saveznik SAD-a, nastaviti borbu protiv talibana te pokrenuti obnovu ekonomije, ocijenili su analitičari u ponedjeljak.

Premijer u dva navrata 90-ih godina, u doba kad Pakistan nije svakodnevno doživljavao napade, Nawaz Sharif predložio je u izbornoj kampanji održavanje pregovora s pakistanskim talibanima (TTP), odgovornima za smrt više hiljada osoba unazad šest godina.

Čestitke Obame

Američki predsjednik Barack Obama čestitao je pakistanskim vlastima na uspješno završenim izborima za Parlament i poručio da će SAD raditi sa novom vladom u Islamabadu na “ravnopravnoj osnovi”.

“SAD stoji sa svim Pakistancima i pozdravlja ovaj historijski, mirni i transparentni prelazak civilne vlasti, koja je značajna prekretnica u demokratskom razvoju Pakistana”, naveo je Obama, prenosi Tanjug.

Washington nastoji vratiti stabilno partnerstvo sa Pakistanom, dovedeno u krizu zbog napada američkih bespilotnih letjelica na pakistanskoj teritoriji, u kojima je bilo stradanja civila.

Savezništvo sa Islamabadom posebno je važno SAD zbog njihove namjere da nastave borbu protiv naoružanih grupa duž afganistanske granice, navodi Reuters.

TTP je preuzeo odgovornost za niz ubojitih napada tokom izborne kampanje na laičke članove dosadašnje koalicije na vlasti u Islamabadu.

Muslimanska liga Nawaza Sharifa pošteđena je tih napada, što je olakšalo organizaciju njenih okupljanja.

Podrška SAD-u

No, Sharif je istakao podršku SAD-u u njihovoj “borbi protiv terorizma”.

“Najvažnije je nikad ne dopustiti da naše tlo koristi neko kako bi stvarao probleme u nekoj drugoj zemlji”, kazao je Sharif, kojega je u nedjelju citirao britanski dnevnik Sunday Telegraph.

I američki predsjednik Barack Obama potvrdio je da će Washington sarađivati sa Sharifovom Vladom kao “ravnopravnim partnerom”.

Prema zasad neslužbenim rezultatima izbora Sharifova Pakistanska muslimanska liga-Nawaz (PML-N) osvaja otprilike 120 od 272 zastupnička mjesta u Nacionalnoj skupštini, te će morati sastaviti koalicijsku vladu. Njen glavni konkurent, Pokret za pravdu (PTI) bivšeg poznatog igrača kriketa Imrana Khana, priznao je izborni poraz.

Vodeća stranka dosad vladajuće koalicije, Stranka pakistanskog naroda (PPP), izgubila je popularnost zbog talibanskih prijetnji i neispunjenih ekonomskih očekivanja.

Trijumfalan povratak

Sharifovo premoćno vođstvo znači da će on postati predsjednik Vlade, što će biti trijumfalan povratak političara koji je 1999. bio svrgnut u vojnom udaru koji je izveo general Pervez Musharraf. Sharif je nakon udara zatvoren, a potom je završio u progonstvu.

Subotnji izbori u Pakistanu smatraju se historijskim, jer će omogućiti jednoj civilnoj vladi da preda vlast drugoj, nakon što je dovršila kompletni petogodišnji mandat, što je prvi put u toj zemlji koju su od osnivanja 1947. neprekidno potresali vojni udari.

Izbori su historijski, jer predstavljaju, prije svega, trijumf demokratije nad talibanskim prijetnjama, ocijenila je lokalna štampa.

Izlaznost se procjenjuje na preko 60 posto, što je najviše od izbora 1977. i pokazuje želju za promjenom kod Pakistanaca.

U subotu je u atentatima širom zemlje poginulo 26 ljudi, a ukupno je u nasilju vezanom uz ove izbore posljednjih mjeseci poginulo 150 ljudi.

Izvor: Agencije