Na istočnim Nijemcima testirani lijekovi

Često pacijenti nisu bili u stanju dati pismeni pristanak, poput 30 prijevremeno rođenih beba na kojima je testiran lijek (Reuters)
Često pacijenti nisu bili u stanju dati pismeni pristanak, poput 30 prijevremeno rođenih beba na kojima je testiran lijek (Reuters)

Više od 50.000 osoba iz bivše Istočne Njemačke poslužilo je kao pokusni kunići za zapadne farmaceutske kompanije, često bez njihovog znanja, a neki su izgubili i život, piše njemački magazin Der Spiegel u izdanju od nedjelje.

Ukupno se provelo više od 600 istraživanja u 50 klinika do pada Berlinskog zida 1989, piše njemački magazin, pozivajući se na dosad nepoznate dokumente istočnonjemačkog ministarstva zdravstva kao i Njemačkog instituta za lijekove.

U dosjeima se spominje dvoje preminulih u Istočnom Berlinu tokom pokusa za Trental, proizvod koji poboljšava cirkulaciju krvi, zapadnonjemačke kompanije Hoechst (naknadno spojene sa Sanofijem), ili pak dvoje mrtvih u blizini Magdeburga prilikom ispitivanja lijeka protiv visokog  pritiska za Sandoz, koji je kasnije otkupila švicarska kompanija Novartis.

Testiranje na bebama

Često pacijenti nisu bili u stanju dati pismeni pristanak, poput 30 prijevremeno rođenih beba na kojima je testiran lijek na zahtjev zapadnonjemačke kompanije u berlinskoj bolnici Milosrđa, ili pak alkoholičari u deliriju kojima je dan Bayerov Nimodipin za poboljšanje cirkulacije krvi u mozgu.

Laboratorije su nudile do 800.000 zapadnonjemačkih maraka (oko 400.000 eura) po ispitivanju, nastavlja Der Spiegel.

Na pitanje magazina, dotične kompanije su naglasile da se to događalo jako davno te da, načelno, ispitivanje lijekova podliježe vrlo striktnom protokolu.

Savez istraživača farmaceutske industrije ne vidi “zasad nikakav razlog za sumnju da je bilo što rađeno protivno propisima”, zaključuje Der Spiegel.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO