Tijesna utrka za bugarski Parlament

Kampanja za prijevremene parlamentarne izbore u Bugarskoj bliži se kraju.

Izborne ankete govore da će se tijesna trka voditi između GERB-a bivšeg premijera Bojka Borisova i Socijalističke partije opozicionog lidera Sergeja Staniševa, izvijestila je Nadina Maličbegović, novinarka Al Jazeere.

Dok se i jedni i drugi suočavaju s istragama tužilaštva o aferi prisluškivanje, stvarni problemi građana, potisnuti su u drugi plan.


Nadina Maličbegović o bugarskim izborima

Zgrada Narodnog Sobranja, mjesto je gdje će svoje ciljeve, ideje i vizije promovirati 240 zastupnika koje 12. maja dobiju podršku na izborima.

“Učešće na prijevremenim parlamentarnim izborima prijavila je 71 politička partija. No samo ona koja pređe izborni prag od četiri posto, može dobiti predstavnike u Narodnom Sobranju”, izvijestila je Maličbegović.

Ankete su do prije mjesec dana prednost od šest posto davale dotada vladajućem GERB-u.

Ali nakon pokrenutih tužilačkih istraga i saslušanja lidera stranke Bojka Borisova, GERB je oslabio, a Socijalistička partija ojačala.

Prema istim anketama, s približno jednakim brojem glasova, u parlament bi mogao ući Pokret za prava i slobode, te ATAKA stranka krajnje desnice.

Pad popularnosti

Ivajlo Moskovski nosilac je liste GERB-a za bugarski parlament. Svjestan je da je nakon socijalnih nemira i pada Vlade popularnost njegove stranke pala.

Moskovski je kazao: “Čudno mi je kako su se i ljevica i desnica i centar ujedinili protiv GERB-a. Zato ulazak u koaliciju s bilo kojom partijom, bio bi štetan za nas. A ko je kriv za korupcijske afere, neka sud odluči.”

Afere koje potresaju Bugarsku vješto koriste male političke partije. No pitanje je, tvrde u Evropskoj narodnoj partiji koja prvi put izlazi na parlamentarne izbore, može li neka preći izborni prag.

Glavni izazov malih stranaka biće da dobiju barem jedan posto podrške birača, koji im garantira novčanu naknadu iz budžeta i to za jedan glas – jedan lev.

Arman Babjikan iz Evropske narodne partije je kazao: “Mi nemamo državnu supsidiju i finansiramo se iz džeparca. Ali se nadam da ćemo osvojiti jedan ili dva posto glasova koji će to promijeniti. S druge strane, mislim da će bugarska socijalistička partija imati prednost u odnosu na GERB, ali da ni jedna neće imati dovoljno za formiranje samostalne vlade. U tom smislu, ili će biti formirana ekspertska Vlada ili će za tri mjeseca Bugarska biti pred novim izborima.”

Teška kriza

Novinar i analitičar Georgi Koritarov kaže da je Bugarska u teškoj krizi, a da će, ako se predizborne ankete pokažu tačnim, stanje u zemlji biti još gore.

“To je dokaz neperspektive, političke krize, bezizlazne situacije. To je recimo, kao kad u tenisu, u igri parova igraju Bojko Borisov i Grigor Dmitrov, i s druge strane Tomo Nikolić i Novak Đoković. Ko bi pobijedio po vama?”, upitao je Koritarov.

Dobar sportski rezultat Bugarske, bar na jedan dan je istisnuo izjave političara s naslovnica. No jedan meč, ne znači prvenstvo, zaključuje Koritarov.

Dok traje kampanja, mnoge stranke upozoravaju na mogućnost izborne krađe. Male stranke plaše se velikih. Stoga s ovog skupa i poruka Centralnoj izbornoj komisiji da ne dozvoli kupovinu glasova.

Izvor: Al Jazeera