Rusija ne prodaje napredno oružje Siriji

Kerry je izrazio zabrinutost za sigurnost Izraela, ali niije kazao šta bi to značilo za dalji ishod rata u Siriji (Getty Images)
Kerry je izrazio zabrinutost za sigurnost Izraela, ali niije kazao šta bi to značilo za dalji ishod rata u Siriji (Getty Images)

Rusija ne planira da Siriji isporuči drugo naoružanje osim onog koje je naručeno prema sadašnjim ugovorima, rekao je u petak ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je istakao da Rusija ispunjava ugovore koje je već zaključila sa Sirijom, ali da oni ne obuhvaćaju prodaju sistema S-300, već je riječ o raketama zemlja-zrak, javio je Itar-Tas s.

“To nije zabranjeno međunarodnim zakonima, to je odbrambeno oružje”, kazao je Lavrov, prenio je AFP.

Američki list Wall Street Journal ranije je objavio da su Rusija i Sirija postigle dogovor o prodaji sistema S-300 koji bi obuhvatio četiri baterije, šest lansirnih rampi i 144 rakete.

List je, pozivajući se na izraelske izvore, naveo da bi rakete dometa oko 200 kilometara i cjelokupna oprema trebalo da počnu da stižu u Siriju u naredna tri mjeseca.

Američki državni sekretar John Kerry reagirao je na medijske navode, izrazivši zabrinutost za stabilnost regije.

Zabrinut i Izrael

Rakete imaju domet od skoro 200 kilometara i cjelokupna oprema bi trebala početi stizati u naredna tri mjeseca u Siriju, piše njujorški dnevnik pozivajući se na izraelske izvore.

Agencija AP navodi da bi, ako režim Bashara al-Assada u Siriji dođe do te vrste oružja, Zapad bio još dalje od odluke da se umiješa u sukob u toj zemlji ili da uvede zonu zabrane leta.

“Sirija bi tada postala mnogo robustniji protivnik nego što je to bio režim Muammara Gaddafija u Libiji”, ocjenjuje američka agencija.

I Izrael je zatražio od Rusije da ne prodaje Siriji unaprijeđene sisteme za odbranu koji bi pomogli sirijskom predsjedniku da otkloni stranu vojnu intervenciju, kazali su izraelski vojni zvaničnici.

Izvor: Agencije


Povezane

Dok se pokušavaju uspostaviti mirovni pregovori u Siriji, koje potiču SAD i Rusija, američka administracija umiruje sumnjičavu sirijsku opoziciju. Državni tajnik John Kerry podvlači kako Washington Assada ne vidi u budućoj vlasti. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO