Otkaz glasnogovorniku Južne Koreje

Yoon je bio konzervativni kolumnista (Reuters)
Yoon je bio konzervativni kolumnista (Reuters)

Južnokorejska predsjednica Park Geun-hye otpustila je glavnog glasnogovornika zbog onoga što u njenom uredu nazivaju „sramotnim incidentom“ za vrijeme putovanja u SAD.

Bez više objašnjenja, predsjednička Plava kuća je na svojoj internet stranici u petak objavila da su neodređene radnje glasnogovornika Yoon Chang-junga ugrozile dostojanstvo predsjednice.

Južnokorejska agencija Yonhap citirala je pritužbu policiji u kojoj stoji da je pedesetšestogodišnji čovjek zgrabio ženu za stražnjicu u hotelu u Washingtonu.

Istraga u toku

Yoon, također pedesetšestogodišnjak, nije imenovan u ovoj pritužbi. Glasnogovornik vašingtonske policijske stanice Metropolitan Police Department, Araz Alali, rekao je da odjel istražuje pritužbu o seksualnom zlostavljanju, ali nije dalje komentirao.

Iz Plave kuće su javili da njihovi zvaničnici u južnokorejskoj ambasadi u Washingtonu istražuju slučaj, a Yoon je bio nedostupan za komentar.

Park je otputovala u Washington da ojača veze sa glavnim saveznikom, dok traju tenzije sa Sjevernom Korejom.

Njen nastup za vrijeme zajedničke konferencije za medije sa predsjednikom Barackom Obamom je dobro prihvaćen u Washingtonu, ali otkaz glasnogovornika bi mogao napraviti političke probleme u Seulu.

Park, koja je inaugurirana u februaru, suočila se sa oštrim protivljenjem u prvom mjesecu svog mandata, po pitanju prijedloga zakona i njenog izbora za ključne pozicije u Vladi, od kojih su se mnogi povukli zbog pritužbi na korupciju.

Yoon, koji je prije priključivanja timu Park, bio konzervativni kolumnista, postao je glasnogovornik predsjednice, a mnogi progresivci ga nisu voljeli.

Južnokorejski politički i društveni pejzaš je podijeljen. A Park, koja je izabrana u decembru, dugo je optuživana da odlučuje „imperijalistički“.

Ona je nastarije dijete pokojnog predsjednika Park Chung-heeja, koji je Južnu Koreju vodio 18 godina, u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog vijeka.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO