Filipini najavili povlačenje sa Golana

Sirijski pobunjenici oteli su četvoricu pripadnika filipinskih mirovnjaka, samo dva mjeseca nakon otmice 21 posmatrača UN-a, također Filipinaca (Getty Images)
Sirijski pobunjenici oteli su četvoricu pripadnika filipinskih mirovnjaka, samo dva mjeseca nakon otmice 21 posmatrača UN-a, također Filipinaca (Getty Images)

Filipinski ministar vanjskih poslova izjavio je da njegova zemlja želi što skorije povlačenje svojih vojnika koji sudjeluju u Posmatračkim snagama za poštivanje prekida vatre na Golanu (UNDOF), nakon nove otmice četiri filipinska pripadnika UN-a.

Ministar Albert del Rosario kazao je da će predložiti povlačenje 300 filipinskih vojnika predsjedniku Benignu Aquinu, koji će donijeti konačnu odluku.

“Čim kaže ‘Uredu je’ učinit ćemo to što je prije moguće”, dodao je ministar pred novinarima.

Sirijski pobunjenici oteli su u utorak četvoricu pripadnika filipinskih Plavih kaciga na posmatračkom položaju na Golanskoj visoravni, samo dva mjeseca nakon otmice 21 posmatrača UN-a, također Filipinaca, koji su bili oslobođeni nakon tri dana.

Oteti u ophodnji

“Osobe koje su otele naše čuvare mira bile su opkoljene i koristile su naše sunarodnjake kako bi se izvukle iz situacije u kojoj se nalaze. Tako nešto nije za nas”, izjavio je ministar.

“Ne želimo više izlagati opasnosti naše ljude, ne duže nego što je nužno”, dodao je.

Četiri Filipinca oteta su dok su bili ophodnji u tampon-zoni između Izraela i Sirije, blizu lokaliteta Al-Jamlah, objavio je UN u utorak.

UNDOF, čiji su pripadnici opremljeni samo ličnim naoružanjem za zaštitu, zadužen je od 1974. za praćenje poštivanja prekida vatre na Golanskoj visoravni, području na jugozapadu Sirije, koje je većim dijelom pod okupacijom Izraela.

Izvor: Agencije


Povezane

Filipinske vlasti oštro osuđuju zarobljavanje njihovih državljana, koji su, u okviru mirovnih snaga UN-a angažirano na Golanskoj visoravni. Od sirijskih pobunjenika zatraženo je njihovo hitno puštanje.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO