Četvero mrtvih u eksploziji u Pakistanu

Više od 100 osoba je poginulo tokom posljednjih mjesec dana u bombaškim i oružanim napadima koji se dovode u vezu sa izborima (Reuters)
Više od 100 osoba je poginulo tokom posljednjih mjesec dana u bombaškim i oružanim napadima koji se dovode u vezu sa izborima (Reuters)

Četiri osobe su poginule u eksploziji motocikla-bombe na glavnoj pijaci u Miranshahu, centru pakistanske pokrajine Sjeverni Vaziristan, a za bombaški napad osumnjičena je Al-Kaida, saopćila je Služba državne sigurnosti.

Napad se odigrao u petak, dan uoči općih izbora koji su historijski, s obzirom na to da će to biti prvi put da civilna vlast u Pakistanu pruža priliku biračima da na glasačkim mjestima odlučuju o budućim narodnim predstavnicima, prenijela je agencija AFP.

Krvavi predizborni mjesec

Predizborna kampanja obilovala je uzbuđenjima i nasiljem, a bivši predsjednik i general Pervez Musharraf je, umjesto na glasačkom listiću, završio na optužnici, jer mu se sudi za prekoračenje ovlaštenja i učešće u atentatu na bivšu premijerku Benazir Butto.

Kao jedan od najvažnijih razloga svog povratka iz višegodišnjeg dobrovoljnog izgnanstva i kandidiranja na izborima Musharraf je naveo da želi zaštititi narod od napada Talibana.

Više od 100 osoba izgubilo je život tokom posljednjih mjesec dana u bombaškim i oružanim napadima koji se dovode u vezu sa predstojećim izborima i aktivnostima Talibana koji izbore smatraju neislamskim.

Izvor: Agencije


Povezane

Pakistanska privremena vlada opisala je aktualnu izbornu kampanju kao „jednu od najkrvavijih i najtežih u historiji zemlje”. Među zajednicama koje su se našle na meti napada je šiitska hazarska zajednica u pokrajini Baluchistan. Više od 200 Hazara ubijeno je od januara u bombaškim napadima. Imtiaz Tyab razgovarao je sa prvom ženom u ovoj pokrajini i […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO