Castro otac curice rođene u zatočeništvu

Sud je odredio kauciju od osam miliona dolara za Ariela Castra, koji je optužen za otmicu žena (Reuters)

Ariel Castro, optužen za otmicu i silovanja tri žene tokom deset godina u svojoj kući u Clevelandu u američkoj saveznoj državi Ohio, otac je djevojčice rođene u zatočeništvu, rekao je u petak državni tužitelj Ohia.

“Castro je otac šestogodišnjakinje rođene u zatočeništvu, kćeri jedne od žrtava Amande Berry”, precizirao je tužitelj Mike De Wine u saopćenju.

De Wineov ured je primio uzorak Castrova DNK u četvrtak nevečer i stručnjaci sudske medicine su radili cijele noći i potvrdili da je on otac djevojčice Jocelyn, dodao je ministar.

Moguća smrtna kazna

Američki tužilac Timothy McGinty izjavio je ranije da razmišlja o traženju smrtne kazne za Ariela Castra.

“Podići ćemo optužnicu za svaki čin seksualne agresije i pokušaja ubistva, te za svaki čin ubistva koji je počinio prekidanjem trudnoće”, izjavio je tužilac okruga Cuyahoga, dodajući da će “tražiti i podizanje optužbi za koje je predviđena smrtna kazna.”

Castro, 52-godišnji nezaposleni vozač, pojavio se nekoliko sati ranije pred gradskim Sudom s lisicama na rukama ne izgovorivši ni riječ.

Nije pokazao nikakvu reakciju pri čitanju tačaka optužnice podignute protiv njega.

Milionska kaucija

Sud je odredio kauciju od dva miliona dolara za svaki pojedini slučaj, ukupno osam miliona dolara, čime je praktično osigurao njegovo zadržavanje u zatvoru.

Tužilac Bryan Murphy traženje takve kaucije objasnio je “užasnom havarijom” koju su prošle njegove žrtve.

Dvojica braće Ariela Castra, koji su privedeni s njim, ali koji se ne terete kazneno u toj aferi, u četvrtak su nakon kratkog saslušanja pušteni na slobodu.

Ariel Castro optužen je u srijedu za silovanje i četiri otmice: Amande Berry i njene šestogodišnje kćeri Joselyn koju je rodila u zarobljeništvu, Gine DeJesus i Michelle Knight.

Sve su oslobođene u ponedjeljak navečer zahvaljujući susjedu.

Izvor: Agencije