Sahrana Margaret Thatcher 17. aprila

Ispraćaj bivše britanske premijerke Margaret Thatcher, koja je preminula u ponedjeljak u 87. godini, bit će u 17. aprila  u Katedrali svetog Pavla u Londonu , doznaje se u utorak od službenih izvora.

“Jutros (utorak) je na susretu s porodicom Thatcher i s Buckinghamskom palatom odlučeno da će ispraćaj lady Thatcher biti u srijedu, 17. aprila u Katedrali svetog Pavla”, saopćio je Downing Street, a Buckinghamska palata je najavila dolazak kraljice Elizabeth II i njezog supruga, vojvode od Edinburgha, prenosi Hina.

Thatcher je preminula u ponedjeljak u 87. godini od posljedica moždanog udara.

Evropski mediji o Thatcher

Komentari evropskih  medija objavljenih u utorak, svode se uglavnom na dvojako lice “thatcherizma”,  te jedni ističu dokazane i trajne neuspjehe ultraliberlizma,  koji je bivša premijerka Velike Britanije utjelovila, a drugi pozdravljaju “Čeličnu lady” kao spasiteljicu britanske privrede.

Za francuski ljevičarski list Liberation “Kriza 2000-ih godina također je i kriza thatcherizma”, a Thatcher je bila političarka koja je “nacionalizam približila granicama šovinizma i antievropske ksenofobije”.

Desničarski  Le Figaro (desnica) piše  da “njeno naslijeđe prelazi granice britanskih otoka, kao i ideološke granice”,  te dodaje: “Evropi bi danas dobro došle vođe njenog kova”.

Njemački dnevnik Sueddeutsche Zeitung je posvetio čitavu stranicu smrti bivše britanske premijerke koja je obilježila “Veliku Britaniju kao nijedna druga osoba”.

Tagesspeiegel  iz Berlina tvrdi da je Thatcher bila “bolničarka britanske nacije koja je svojim državljanima propisivala gorke, ali potrebne lijekove”.
“Nisu je voljeli, divili su joj se”, piše njemački tabloid Bild i dodaje da je Thatcher bila “kraljica u civilu”.

Za rusku štampu Margaret Thatcher jedna je od političkih vođa koji su “pokopali” bivši Sovjetski Savez, piše popularni dnevnik Moskovski Komsomolets. Podsjeća da je upravo bivša sovjetska propaganda iskovala nadimak “Čelična lady”.

‘Tamna strana uspjeha’

Belgijski dnevnik Le Soir piše da je Thatcher “svom svojom energijom prionula oblikovanju Evrope kako bi je zauzdala. “Danas moramo konstatirati: Margareth Thatcher u tome je uvelike uspjela”, piše list.

List La Libre Belgique posvetio je osam posebnih stranica “naslijeđu godina premijerke Thatcher” te insistira na dvojakom licu thatcherizma. “Obnovila je rast” u svojoj zemlji, ali produbljenje nejednakosti i više od 2,5 miliona nezaposlenih tamna su strana tog uspjeha, piše list.

“Kći trgovca na malo obilježila epohu”, naslovljuje talijanski Corriere della Sera tekst o Thatcher koju naziva “konzervativnom revolucionarkom”.

Romano Prodi, bivši predsjednik Evropske komisije i italijanski premijer lijevog centra rekao je za dnevnik Il Sole 24 Ore da su ideje Thatcher pridonijele otvaranju svjetske finansijske krize.

“Thatcher je državu svela na nulu”, kaže Prodi.

Poklonici bivše premijerke u Italiji su “manjina”, tvrdi list Il Messaggero, jer pojam thatcherizma “nije u skladu s italijanskim karakterom”.

Izvori: Al Jazeera i Agencije