Protesti u Parizu zbog zakona o radu

Francuski sindikati organizirali su proteste na ulicama Pariza dok se u Parlamentu glasa o promjenama zakona o radu.

Iz vlade predsjednika Francoisa Hollandea tvrde da su reforme ključne za povećanje konkurentnosti francuske ekonomije.

Ove reforme će, na veliko nezadovoljstvo radnika, također omogućiti poslodavcima da lakše otpuštaju radnike kada dođu loša vremena.

Lideri sindikata ne prihvaćaju da nezaposlenost raste već 22 mjeseca.

“Predsjednik Hollande, u predizbornoj kampanji, obećavao je upravo suprotnu situaciju. Danas shvaćamo da je sve rađeno kako bi imali veću fleksibilnost i mobilnost kako bi se preispitali radni i životni uslovi radnika, ali očigledno je da nezaposlenost i dalje raste”, rekao je Thierry Lepaon, lider sindikata CGT.

U isto vrijeme, imamo primjer dvije slične kompanije. Obje proizvode gume za auta i obje su u vlasništvu iste firme.

Ipak, dok se u jednoj radi druga se suočava sa problemima.

Radnici kompanije Dunlop pristali su na promjenu radnih uslova. Zadržali su iste plaće i isti broj radnih sati, samo su im smjene promijenjene, tako da rade i vikendom i noćne smjene.

Spasonosne reforme

“Kada ste u sindikatu, onda se borite do kraja. Ali trebate imati na umu da o vama ovise svi radnici i njihove porodice. S tim na umu, pristali smo na ponudu uprave. To možda i nije najbolja solucija, ali spasila je fabriku i radna mjesta u njoj”, ističe Claude Dimoff, bivši lider Dunlopovog sindikata.

Radnici iz Goodyeara odbili su ovakve reforme. Mjesecima protestiraju ispred uprave kompanije u Parizu. Njihova budućnost u kompaniji je neizvjesna. Za sve krive pohlepnu upravu kompanije.

“Oni zarađuju. Zarađuju milione. Ovdje nije u pitanju opstanak fabrike. Oni zarađuju ogromne sume, ali žele još! I to žele preko leđa radnika”, ocjenjuje Evelyne Becker, liderka sindikata Goodyeara.

Zbog nepostizanja dogovora, Goodyearova fabrika se zatvara i 1.200 radnika ostaje bez posla.

Francuska je na pragu promjena dugogodišnjih zakona koji štite radnike.

Vlada smatra da će reformama poslodavcima biti jednostavnije da otpuste nekolicinu radnika u slučaju krize, i tako spriječe zatvaranje kompletne fabrike poput Goodyeara.

Izvor: Al Jazeera