Paralizirajući štrajk egipatskih mašinovođa

Hiljade mašinovođa u Egiptu i dalje su u štrajku. Gotovo kompletan željeznički saobraćaj je obustavljen.

Štrajkači traže bolje plate i radne uslove, ali egipatska Vlada nema mnogo sluha za njihove zahtjeve.

Jedni su bijesni na mašinovođe što su stupili u štrajk, drugi na Vladu, jer je iznova iznevjerila svoje ljude. Vidno frustrirani, putnici uzvikuju da žele ići kući.

“Moje dijete je bolesno i samo želim da ga odvedem kući. Zaglavljeni smo ovdje već tri dana“, kaže jedna putnica.

“Ovo nije dobro za predsjednika, Vladu ili bilo koga! Kako jedan vitalan servis poput ovog može biti zaustavljen?“, pitaju se građani.

Izvinjenja i upute

Na željezničkoj stanici u Kairu, na razglasu se mogu čuti izvinjenja, te upute putnicima da idu na autobusku stanicu.

Više od milion ljudi koristi vozove svakodnevno, ali štrajk pet hiljada mašinovođa zaustavio je svih 1,300 dnevnih linija.

Mašinovođe su nezadovoljne zbog Vladine odluke da im se plata poveća za, kako kažu, samo deset posto. Oni se žale i na radne uslove, radne sate i zastarjelu opremu, zbog čega se često dogode i nezgode.

U januaru, 19 osoba je poginulo nakon što je voz iskočio iz šina. Dva mjeseca kasnije, 48 djece igubilo je život nakon sudara njihovog autobusa sa vozom.

“Radimo pod velikim pritiskom javnosti. Koristimo stare vagone koji više nisu pogodni za vožnju. Kabina vozača nema klimu i sigurnosne mjere. Radim 20 godina i plaćen sam 200 dolara. Kako da od toga hranim svoje petero djece?“, pita mašinovođa Ahmed Abdel Monem.

Vlada je odgovorila tako što je zaprijetila da će tužiti vozače u štrajku. Pokušali su pokrenuti pojedine linije, ali sa minimalno uspjeha. Ovakvi štrajkovi sve su češći u Egiptu nakon revolucije.

Ali ako ovaj potraje, cijela zemlja mogla bi ostati ukopana u mjestu.

Izvor: Al Jazeera