Maduro obećao da će iskorijeniti korupciju

Maduro sa pristalicama: Položit ću vlastiti život u borbi protiv korupcije ako bude potrebno (Reuters)

Vršitelj dužnosti predsjednika Venecuele Nicolas Maduro obećao je da će iskorijeniti korupciju, nakon što je opozicioni predsjednički kandidat Henrique Capriles optužio zvaničnike vladajuće stranke za pljačku nacionalnog naftnog bogatstva.

Korupcija je kao višegodišnji problem te države bila i u centru kampanje preminulog socijalističkog vođe Huga Chaveza kada je prvi put izabran 1998. godine. Nakon Chavezove smrti prošlog mjeseca raspisani su predsjednički izbori za 14. april.

Ankete Maduru predviđaju lagodnu pobjedu na izborima, zahvaljujući Chavezovim socijalnim mjerama, iako su opozicioni kritičari godinama Chaveza optuživali da je svojim saveznicima omogućavao nesmetano podmićivanje.

„Nastavit ću progoniti korupciju gdje god je ima. Položit ću vlastiti život u borbi protiv korupcije ako bude potrebno“, rekao je Maduro na predizbornom skupu u istočnom gradu Maturinu.

„Imamo velike izazove prevladati probleme birokratije, korupcije i tromosti nekih zvaničnika koji se oglušuju na probleme ljudi.“

Prednost na anketama

Istraživanja javnog mnijenja Maduru daju dvocifrenu prednost nad njegovim konkurentom iz opozicije Caprilesom. Po posljednjem istraživanju, Maduro ima 50,2 posto glasova ispitanika, a Capriles 32,4 posto.

Time je porasla njegova prednost u odnosu na prošlomjesečno istraživanje kada je imao 49,2 posto glasova, a njegov rival 34,8 posto.

Capriles je proteklih dana obećao da će prekinuti praksu pogodovanja osobama bliskim vladajućoj stranici u brzom dobijanju socijalnih naknada, dok istovremeno drugi ostaju na listi čekanja.

Chavez je na prvim izborima 1998. stekao ogromnu popularnost, kritizirajući rasprostranjenu korupciju 1990-ih godina, kada je siromaštvo dramatično raslo, dok je cijena nafte bila niska.

No, taj je problem postao manje važan tijekom njegove 14-godišnje vladavine, kada je rast cijene nafte potaknuo ekonomski rast, što je Chavez iskoristio za izgradnju besplatnih bolnica, subvencioniranje trgovine i osiguranje penzija starijim osobama.

Novi početak

Optužbe zbog korupcije tokom Chavezove vladavine dolazile su uglavnom od strane opozicionih čelnika.

Capriles, 40-godišnji guverner države Miranda, koji je lani izgubio predsjedničke izbore od Chaveza, rekao je da Venecuela treba novi početak nakon 14-godišnjeg Chavezova tvrdolinijaškog socijalizma.

Tvrdi da je nacionalizacija, koju je provodila Chavezova vlada, korumpiranim dužnosnicima omogućila nadzor prodaje raznih proizvoda, od cementa do kafe, u zamjenu za mito očajnih kupaca.

Capriles želi primijeniti brazilski model slobodnog tržišta u kombinaciji sa snažnom socijalnom politikom, iako je bivši brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva javno podržao Madura.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada