Kenyatta položio predsjedničku zakletvu

Kenyata je u martu pobijedio na izborima na kojima mu je glavni suparnik bio premijer Rail Odinga (Reuters)

Novi predsjednik Kenije Uhuru Kenyatta, koji je optužen za zločine protiv čovječnosti pred Međunarodnim krivičnim sudom (ICC), položio je u utorak zakletvu na predsjedničku dužnost na ceremoniji održanoj na prepunom stadionu u Najrobiju.

Kenyatta se zakleo na Bibliju, istu na koju se zakleo i njegov otac Jomoa, prvi predsjednik nezavisne Kenije od 1964. do 1978, pred nekoliko desetaka hiljada Kenijaca, te afričkih čelnika.

Polaganju zakletve Sjedinjene Američke Države i Evropska unija predstavljeni su na ambasadorskom nivou. 

Očekivanja Kenijaca

Mnogi Kenijci se nadaju da će sin heroja nacije i neovisnosti održati svoje obećanje da će biti predsjednik svih građama, a ne da će raditi samo za ljude iz svoje etničke grupe.

Kenyata je u martu pobijedio na izborima na kojima mu je glavni suparnik bio premijer Rail Odinga.

Uhuru Kenyatta, koji je optužen za zločine protiv čovječnosti pred Međunarodnim krivičnim sudom (ICC), položio je u utorak zakletvu na predsjedničku dužnost na ceremoniji održanoj na prepunom stadionu u Najrobiju.

Kada je 2007. godine Odinga doživio poraz u utrci za predsjednika u kojoj je pobijedio dosadašnji predsjednik Mwai Kibaki, izbilo je najgore političko-etničko nasilje u povijesti zemlje, sa više od 1.000 mrtvih i 600.000 raseljenih.

Izvor: Agencije