Iran otvorio dva rudnika urana

Ahmadinejad je izjavio da je Iran postao nuklearna zemlja i da im to nitko neće moći oduzeti (EPA)

Iran je u utorak otvorio dva rudnika za eksploataciju rude urana koji će opskrbljivati novi kompleks za proizvodnju “žutog kolača” u pokrajini Jazd, izvijestila je državna televizija.

Dva rudnika smještena su u Sagandu, stotinjak kilometara od novog kompleksa, podignutog u Ardakanu.  On će imati kapacitet godišnje proizvodnje od 60 tona žutog kolača, pročišćenog koncentrata uranove rude koji se koristi za proizvodnju nuklearnog goriva u centrifugama za obogaćivanje urana.

Kontrola proizvodnje

Iran je prije desetak godina objavio otkriće tih rudnika u Sagandu, koji, po zapadnim stručnjacima, sadrže rudu slabe kvalitete.

“U prošlosti smo ovisili o drugim zemljama u opskrbi žutim kolačem ali, hvala Bogu, rudnici se otvaraju jedan za drugim. Sada kontroliramo cjelokupan lanac proizvodnje nuklearne energije”, kazao je predsjednik Mahmoud Ahmadinejad u govoru izravno prenošenom na televiziji.

“Postali smo nuklearna zemlja i nitko nam to neće moći oduzeti”, kazao je on.

Teheran je u utorak inaugurirao i akcelerator elektrona, izrađen u istoj pokrajini Jazd, te proizvodnju pet novih radio-izotopnih lijekova, povodom Nacionalnog dana nuklearne tehnologije, objavila je televizija.

Izvor: Agencije