Haker govorio o cyber napadu na Izrael

Palestinac gleda fotografiju koja prikazuje '#Op_Israel' kampanju koju je u Gazi pokrenula grupa aktivista Anonymous (AFP)

Jedan od članova grupe Anonymous, koji je učestvovao u operaciji hakiranja brojnih izraelskih internet stranica, za Al Jazeeru je govorio o detaljima operacije, za koju kaže da je bila sistematična,  te da je obuhvatila više od 400 izraelskih internet stranica.

Jedan palestinski zvaničnik je izjavio da je Izrael na ovaj elektronski napad odlučio odgovoriti hapšenjem palestinskih aktivista.

Prema navodima ovog člana grupe, napad je bio usmjeren na neke strateške lokacije, među kojima su bile i stranice ministarstava, stranica premijera i Ministarstva odbrane.

U telefonskom pozivu Al Jazeeri, kazao je da su neke od napadnutih stranica potpuno uništene i da su njihove naslovnice promijenjene kao i da su oduzete neke važne datoteke.

Kaže da su napadi bili koordinirani tako da su ih svi napadači izvršili u istom trenutku kako bi stranice bile uništene i uklonjene s interneta.

Prema ovom izvoru, ideja o napadu je predstavljena prije mjesec dana i naišla je na veliko odobravanje.

U njenoj realizaciji su učestvovali ljudi iz brojnih arapskih zemalja, među kojima su Alžir, Liban, Palestina, Egipat, Sudan, Jordan, Sirija, Tunis i Maroko. 

‘Cyber prostor je svima dostupan’

U prvoj reakciji na napade, savjetnik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa za komunikacije i informacijsku tehnologiju, Sabri Saidam, je kazao da je Izrael donio odluku da će odgovor na ovaj cyber napad biti hapšenje palestinskih aktivista.

Saidam je u telefonskom razgovoru za palestinsku novinsku agenciju Wafa kazao da ne postoje indicije o povezanosti Palestinaca s hakerima koji su upali na izraelske internet stranice, tvrdeći da je to bila  „bitka u cyber prostoru, a da je taj prostor svima dostupan“.

Pirati koji su se nazvali „Anonymous“ uspjeli su upasti na nekoliko izraelskih internet stranica.

Za sobom su ostavili poruke protesta protiv odnosa Izraela prema Palestincima, protiv toga što im se uskraćuje pravo na slobodu i osnivanje države kao i protiv nastavka gradnje naselja.

Izraelski medijski izvori prenose navode izraelskog  „Channela 10“ da su brojne izraelske internet stranice,  među kojima i stranice ministarstva za imigracije, berze i ministarstva pravosuđa, uklonjene s interneta.

Prema informacijama ovog kanala, broj izraelskih stranica na koje su Anonymusi upali  45 minuta nakon početka napada iznosio je 350.

Pirati su napade intenzivirali za 10 posto u odnosu na  napade običnim danima i izveli ih u isti mah u pokušaju da zatvore komunikacijske kanale i zaustave rad servera.

Izraelski dnevni list Haaretz piše da su pirati hakirali oko 19 000 izraelskih profila na Facebooku i stranicu Izraelskog centralnog zavoda za statistiku.

List navodi da su pirati hakirali na stotine adresa i lozinki elektronske pošte. Napad je obuhvatio i stranicu premijerovog kabineta koja je u potpunosti uništena.

Hakirana je i stranica Izraelskih odbrambenih snaga iz koje su otuđene informacije o liderima islamskog pokreta otpora Hamas.

List Maariv navodi da su hakeri napali i stranicu „Raeshoot Mekarka'ei Yisrael“ (Vladinog odjela koji se bavi upravljanjem i raspodjelom zemljišta) i 144 stranice izraelske telekomunikacijske kompanije te da su objavili brojeve kreditnih kartica Izraelaca. 

Fotografije zatvorenika

Hakeri koji svoju grupu nazivaju imenima poput „Elektronska vojska“ ili „Kosovski zlatni hakeri“ objavili su fotografije zarobljenika koji štrajkuje glađu Samera Issawija, zarobljenika koji boluje od tumora Mo'tassema Raddada kao i fotografije Palestinaca poginulih tokom izraelske agresije na Gazu, prenosi Al Jazeerina dopisnica Mirfat Sadeq.

Drugi pirati su izraelskoj Vladi poslali poruke u kojima prijete eskalacijom sukoba u regionu ako premine bilo ko od palestinskih zatvorenika koji štrajkuju glađu. Također su prijetili ukidanjem primirja između palestinskih pokreta  otpora i Izraela.

Pirati su hakirali i stranice nekih medija poput „Yediot Haifa“ na koju su stavili fotografije poginulog palestinskog zarobljenika Abu Hamdiyye i Issawija koji štrajkuje glađu.

Ostavili su natpis „Izrael će snositi odgovornost ako premine Issawi ili bilo koji drugi zarobljenik koji štrajkuje“ i „ ili nas neće biti ili ćemo zarobljenike naše osvetiti“.

U napadu su sudjelovali internet aktivisti iz Egipta koji su uzeli ime „Qassamova elektronska vojska“ i grupe koje tvrde da su pripadnici libanskog  Hezbollaha.

Na stranice koje su hakirali postavili su fotografiju poginulog Imada Mugniyeh na kojeg su Izraelci prije nekoliko godina izvršili atentat.

Izvor: Al Jazeera