Chavezova kancelarija postaje muzej

Prema posljednjim anketama, Maduro ima 50,2 posto glasova ispitanika (EPA)

Kancelarija preminulog predsjednika Venecuele Huga Chaveza bit će pretvorena u muzej, saopćile su vlasti ove zemlje.

Vršilac dužnosti predsjednika države Nicolas Maduro rekao je da će prostorija u kojoj je Chavez radio biti zadržana u netaknutom stanju.

Maduro je rekao da će se “brinuti o predsjedničkoj rezidenciji nekoliko godina”, ali da će to “uvijek biti Chavezov dom”, prenijela je agencija Srna.

On je dodao da će za sebe uzeti manju prostoriju u drugom krilu rezidencije, kako bi građani mogli obilaziti predsjedničku palatu i “naučiti kako je komandant živio i šta je jeo”.

Chavez je preminuo od raka prošlog mjeseca, a novi izbori zakazani su za 14. april. Glavni kandidati su Maduro i opozicionar Henrique Capriles.

Prednost Madura

Ankete Maduru predviđaju lagodnu pobjedu na izborima, zahvaljujući Chavezovim socijalnim mjerama, iako su opozicioni kritičari godinama Chaveza optuživali da je svojim saveznicima omogućavao nesmetano podmićivanje.

“Nastavit ću progoniti korupciju gdje god je ima. Položit ću vlastiti život u borbi protiv korupcije ako bude potrebno”, rekao je Maduro na predizbornom skupu u istočnom gradu Maturinu.

“Imamo velike izazove prevladati probleme birokratije, korupcije i tromosti nekih zvaničnika koji se oglušuju na probleme ljudi.”

Istraživanja javnog mnijenja Maduru daju dvocifrenu prednost nad njegovim konkurentom iz opozicije Caprilesom. Prema posljednjem istraživanju, Maduro ima 50,2 posto glasova ispitanika, a Capriles 32,4 posto.

Time je porasla njegova prednost u odnosu na prošlomjesečno istraživanje kada je imao 49,2 posto glasova, a njegov rival 34,8 posto.

Izvor: Agencije