Bivši njemački predsjednik odbio nagodbu

Wulff se povukao sa funkcije predsjednika nakon dvije godine mandata (AP)

Bivši predsjednik Njemačke Christian Wulff, koji je podnio ostavku na mjesto šefa države u februaru prošle godine zbog sumnji o zloupotrebi službenog položaja, odbio je nagodbu sa istragom, saopćili su njegovi advokati Bernd Mussig i Michael Nagel.

Tužilaštvo Hannovera predlagalo je da obustavi istragu ukoliko Wulff zauzvrat isplati 20.000 eura kazne.

Agencija AP navodi da je to uobičajena praksa u Njemačkoj kada tužilac zaključi da dokazi ne opravdavaju nužno podizanje optužnice i suđenje.

Advokati su istakli da je taj prijedlog neprihvatljiv i da istraga “neizostavno” i bez “ako” i “ali” bude okončana.

“Optužbe protiv gospodina Wulffa su neosnovane”, rekao je Mussig, prenijela je američka agencija.

Wulff vjeruje u nezavisnost Suda i očekuje odluku koja će potpuno rehabilitovati njegovu čast, kazali su advokati bivšeg njemačkog predsjednika.

Brojne optužbe

Wulff, koji je bio zamjenik predsednika Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel prije nego što je postao predsjednik, povukao se sa funkcije predsjednika u februaru 2012, poslije nepune dvije godine mandata, koji traje pet godina.

On je bio izvrgnut salvi optužbi koje su obuhvatale uzimanje povoljnih kredita i plaćene boravke u hotelima u vrijeme dok je bio na vlasti u Donjoj Saksoniji prije izbora za predsjednika 2010. godine.

Wulff se povukao nakon što su tužioci Hannovera tražili od Parlamenta da mu oduzmu imunitet kako bi mogla biti pokrenuta formalna istraga zbog optužbi da je, navodno, favorizirao prijatelja, filmskog producenta Davida Groenewolda, protiv koga je također pokrenuta istraga.

Tužilaštvo Hannovera je saopćilo i da su Groenewoldovi advokati odbili ponudu da postupak ne bude pokrenut u zamjenu za plaćanje kazne od 30.000 eura.

Izvor: Agencije