Kerry se susreo s Abbasom u Ramallahu

Američki državni sekretar John Kerry   razgovarao je sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, tokom najnovije američke diplomatske ofanzive da pokrene razgovore između Izraela i Palestine.

Kerry je na desetodnevnoj turneji, sa Abbasom se sreo u Ramallahu a nešto ranije u nedjelju sa turskim ministrom vanjskih poslova u Istanbulu.

Tokom posjete Palestini i Izraelu planirani su susreti sa brojnim liderima, između ostalih i sa Binyaminom Netanyahuom. 


Susret Kerryja i Abbasa [AP]

Reporterka Al Jazeere Nicole Johnstone izvještava iz Ramallaha da su prioriteti SAD-a povratak za pregovarački stol “za obje strane, bez ikakvih preduvjeta”. 

Naša novinarka javlja da su Izraelci rekli kako “žele da Palestinci priznaju Izrael kao jevrejsku državu a da palestinci žele da Izrael prestane graditi ilegalna naselja.”

Detalji iz Istanbula

Kerry je ranije tokom dana doputovao u Istanbul kako bi razgovarao sa turskim liderima u sklopu desetodnevne turneje po Evropi, Bliskom istoku i Aziji.

Kerry se susreo sa ministrom vanjskih poslova Turske Ahmetom Davutogluom u nedjelju gdje je pozdravio napore ove države u primanju i pomaganju desetina hiljada izbjeglica koji su stigli zbog rata u Siriji.

Šef američke diplomatije kazao je kako je Turska „nevjerovatno velikodušna“, jer drži granice otvorene i radi „sve što je moguće“ povodom sve veće humanitarne krize u susjednoj državi.

„Hiljade Sirijaca su izgubili živote. Međunarodna zajednica mora djelovati. Ako ne dođe do reakcije, (predsjednik Sirije Bashar) al-Assad bi to mogao vidjeti kao slabost“, izjavio je Davutoglu.

„Američki stav je veoma važan, kao i turski.“

“Oaze stabilnosti”

Davutoglu je rekao kako su dva zvaničnika razgovarali i o popravljanju tursko-izraelskih odnosa.

Izrael se prošlog mjeseca izvinio Turskoj za ubijanje njenih devet državljana na flotili 2010. godine koja je išla ka Pojasu Gaze.

Posrednik u kontaktima premijera obje države bio je predsjednik SAD Barack Obama.

Iz kabineta šefa izraelske Vlade Benjamina Netanyahua navodi se kako je pristao na dogovor o kompenzaciji porodicama poginulih i da su on i Erdogan dogovorili normalizaciju odnosa, uključujući povratak ambasadora na njihove pozicije.

Novinar Al Jazeere Bernard Smith, koji se javio iz Istanbula, navodi kako je Davutoglu ranije razgovarao sa liderom Hamasa Khaledom Meshalom i predsjednikom Palestinaca Mahmoud Abbas.

„Ne znamo o čemu se govorilo, ali postoje indikacije kako Turska preuzima neku vrstu interesa za mirovni proces na Bliskom istoku“, kazao je, te dodao kako Kerry također želi da „Turska normalizira odnose za Izraelom jer SAD vide Izrael, Tursku i Jordan kao oaze stabilnosti u veoma nemirnoj regiji“.

Izvor: Al Jazeera i agencije