Bivši ministar Salam novi premijer Libana

Sin je bivšeg premijera Saeba Salama koji je u šest navrata bio na čelu Vlade Libana (EPA)

Bivši ministar kulture Tammam Salam novi je premijer Libana, saznaje Al Jazeera. Salam je dobio 124 glasa u libanskom parlamentu koji broji 128 zastupnika.

Sada je od predsjednika Michela Suleimana dobio zadatak da napravi novu, jedinstvenu Vladu.

Dok ne obavi taj zadatak, tehnička vlada Najiba Mikatija će nastaviti sa svojim radom. Novinar Al Jazeere Rula Amin, koji se javio iz Bejruta, izjavio je kako je Salam dobio „ogromnu“ podršku.

Amin je dodao kako „očiti jaki konsenzus“ krije mnoge poteškoće.

„Svi koji ga podržavaju i koji su mu dali svoj glas, očekuju različite stvari od njega. Salam dobija veoma komplicira Liban za upravljanje“, dodaje dopisnik.

Salam je imenovan dvije sedmice nakon ostavke Mikatija, a tokom njegovog dvogodišnjeg rada dominirali su pokušaji smanjenja tenzija između sekti, nasilja i ekonomskog pada zbog rata u susjednoj Siriji.

Naredni zadatak

Naredni Salamov zadatak će biti formiranje kabineta koji će prihvatili libanske političke snage, a potom i pripreme za parlamentarne izbore koji su na rasporedu u junu, ali bi mogli biti i prolongirani.

Salam, rođen 1945. godine u poznatoj sunitskoj političkoj dinastiji, bio je ministar kulture od 2008. do 2009. godine. Sin je bivšeg premijera Saeba Salama koji je u šest navrata bio na čelu Vlade Libana.

Blizak je koaliciji 14. Mart, koju podržavaju zapadne sile i Saudijska Arabija, ali je dobio podršku i bloka 8. Mart u kojem je šiitski Hezbollah, koga podržava Iran.

Kako navodi izvor iz ovog bloka, iako Salam ima široku podršku, mogao bi imati dosta problema pri formiranju Vlade.

Njegovom prethodniku, Mikatiju, trebala su četiri mjeseca da oformi kabinet.

Izvor: Al Jazeera i agencije