Povjerenica UN-a traži zatvaranje Guantanama

Navi Pillay: "Štrajk glađu nekih zatvorenika u Guantanamu je očajnički čin, ali ne iznenađuje." (Reuters)

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay pozvala je Sjedinjene Države da ukinu zatvor Guantanamo.

“Kontinuirano držanje u zatvoru brojnih zatvorenika ravno je arbitrarnom hapšenju i predstavlja jasno kršenje međunarodnog prava”, navela je Pillay u sopćenju.

Također je rekla da je štrajk glađu nekih zatvorenika u mornaričkoj bazi SAD-a Guantanamo na jugoistoku Kube “očajnički čin”, ali da ne iznenađuje.

Dupli standardi SAD-a

“Moramo biti jasni u vezi s tim: Sjedinjene Američke Države jasno krše, ne samo svoje obaveze, nego i međunarodne zakone i standarde kojih su se obavezne pridržavati”, rekla je Pillay.

Ona je navela da je otprilike polovina od 166 zatvorenika olobođena ili puštanjem kućama ili prebacivanjem u treće zemlje.

Sjedinjene Američke Države otvorile su zatvor u 2002. godini kako bi tu držale osumnjičene za napade od 11. septembra 2001. 

Predsjednik Barack Obama obećao je da će zatvoriti američku mornaričku bazu na Kubi, ali su njegovi planovi da se sudi osumnjičenima pred američkim civilnim sudovima blokirani u Kongresu.

“Time se ozbiljno slabi američki stav da su Sjedinjene Države zaštitnik ljudskih prava. Kada druge zemlje krše te standarde, SAD ih, s punim pravom, oštro kritizira zbog toga”, navela je još Pillay.

Od 166 zatvorenika samo je devet optuženo ili osuđeno za zločine. Trenutno 40 zatvorenika u Guantanamu štrajkuje glađu.

Izvor: Agencije