Pjongjang ambasadama ne garantuje sigurnost

Pjongjang je upozorio da od 10. aprila sjevernokorejska Vlada neće moći garantovati sigurnost osoblja ambasada i međunarodnih organizacija u zemlji u slučaju sukoba.

Sjeverna Koreja je prebacila dvije rakete srednjeg dometa na svoju istočnu obalu, javlja južnokorejska novinska agencija Yonhap, dok Sjedinjene Države ojačavaju raketnu odbranu na Pacifiku.

U izvještaju objavljenom u petak, viši vojni zvaničnik je rekao: „Ranije ove sedmice, Sjever je pomjerio dvije Musudan rakete vozom i postavio ih na mobilne lansere“.
Južnokorejsko Ministarstvo odbrane odbilo je komentarisati izvještaj.

Ranije, kada je objavljeno premještanje jedne rakete, ministar odbrane Južne Koreje, Kim Kwan-jin je rekao da ona može putovati „prilično daleko“, ali da ne može stići do američkog kopna, te da se „možda koristi za testiranje ili vojne vježbe“.

Agencija kaže da se vjeruje kako Sjeverna Koreja raspolaže sa Musudan raketama, za koje se procjenjuje domet od 3,000 kilometara ili više.

Zaštitne mjere

Bijela kuća objavila je u četvrtak kako je preduzela “sve potrebne zaštitne mjere” u povodu prijetnje Sjeverne Koreje nuklearnim napadom no Washington nije začuđen ponašanjem te izolirane komunističke zemlje.

“Već poznati elementi” sadržani su u izjavama sjevernokorejskog režima koji spominje moguće nuklearne napade na Sjedinjene Države, rekao je Jay Carney, glasnogovornik američkog predsjednika Baracka Obame.

Prirodno, to “budi zabrinutost” Washingtona i “mi preduzimamo sve potrebne mjere”, rekao je.

Službena prijetnja

U saopćenju koje prenosi sjevernokorejska službena novinska agencija KCNA, glavni štab sjevernokorejske vojske je rekao kako je službeno obavijestio Washington da će Amerikanci biti “uništeni nuklearnim udarom”.

Specijal

“Bespoštedna operacija” sjevernokorejskih snaga “konačno je dogovorena i odobrena”, tvrdi vojska, po kojoj bi rat mogao izbiti “danas ili sutra”.

“SAD-u bi bilo bolje da razmisli o sadašnjoj ozbiljnoj situaciji”, dodaje KCNA i ocjenjuje da se kriza pogoršala zbog nadlijetanja američkih bombardera B-52 i B-2 iznad Južne Koreje tokom zajedničkih američko-južnokorejskih manevara.

Carney je novinarima rekao da “postupci i provokativne izjave samo dodatno izoliraju Sjevernu Koreju”. Ta zemlja “može odabrati put poboljšanja svoje ekonomije” odluči li “poštovati međunarodne obveze” u nuklearnim pitanjima, rekao je Carney.

Izvor: Agencije