Kvar na sistemu hlađenja u Fukushimi

Stručnjaci iz kompanije TEPCO su potvrdili da sistem za hlađenje ne radi u bazenu povezanim sa reaktorom broj 3 (EPA)

Sistem za hlađene preostalog goriva u oštećenom reaktoru u nuklearku Fukushima Daiichi stao je u petak, saopćio je operator centrale TEPCO, što je izazvalo nove probleme u razrušenom postrojenju, prenosi Tanjug.

Tokijska kompanija za struju (TEPCO) rekla je da se alarm oglasio danas poslijepodne po lokalnom vremenu i da su stručnjaci brzo potvrdili da sistem za hlađenje ne radi u bazenu povezanim sa reaktorom broj 3.

Predstavnik kompanije je rekao da još ne raspolažu informacijama o uzroku kvara, prenio je AFP.

Iako se vjeruje da otkazivanje hlađenja ne predstavlja neposrednu opasnost, ono služi kao podsjećanje o nesigurnom stanju postrojenja Fukushima, a prošle su dvije godine od katastrofalnog oštećenja u zemljotresu i cunamiju marta 2011.

Pregriženi kabl

Prošlog mjeseca veliki nestanak struje u postrojenju, koji je izazvao pacov grizući kabl sa strujom, obustavio je rad sistema za hlađenje u sva četiri reaktora.

Poslije prestanka hlađenja u petak temperatura u bazenu s gorivom je iznosila 15,1 stepen Celzijusa, ukazujući da je preostalo gorivo stabilno i da ne predstavlja neposrednu opasnost po okolinu, saopćio je TEPCO.

Kompanija koja rukovodi japanskom oštećenom nuklearnom centralom u Fukushimi priznala je prošlog mjeseca da snosi veći dio krivice za nuklearnu krizu izazvanu zemljotresom i cunamijem.

Nuklearni incident u Fukushimi u kome su zbog prestanka hlađenja počela da se tope jezgra u tri reaktora, a radijacija u zraku i vodi natjerala desetine hiljada ljudi da napusti svoje domove, najveća je svjetska nuklearna katastrofa posle one u Černobilu 1986. godine.

Izvor: Agencije