Connecticut uveo strogi zakon o oružju

Američka savezna država Connecticut, mjesto prošlogodišnje pucnjave u osnovnoj školi Sandy Hook, donijela je strogi set zakona o kontroli oružja.

Istovremeno, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama i dalje zahtijeva od Kongresa da donese strožije zakone na državnom nivou. No, kao izvještava novinar Al Jazeere Alan Fisher, neki strahuju da Obama možda gubi tu bitku.

Tokom emotivne ceremonije, u društvu roditelja koji su izgubili djecu u masakru u školi Sandy Hook, guverner Connecticuta Daniel Malloy službeno je potpisao novi zakon.

Ovo je, kako njegove pristalice kažu, jedan od najstrožih zakona o kontroli oružja u SAD, potaknut ubistvima 20 djece i šest odraslih osoba prošlog decembra.

„Nadam se da je ovo utjeha žrtvama u Newtownu, mislim da smo zbog njih bili dužni shvatiti ovo ozbiljno“, izjavio je predsjednik skupštine Connecticuta Brendan Sharkey.

„Većina ljudi je prepoznala da smo došli do prijelomne tačke i da smo spremni za racionalne promjene naših sadašnjih zakona o oružju koje nalaže zdrav razum“, kazala je Nancy Lefkowitz iz udruženja „Marš za promjenu“.

Nove mjere uključuju bolje provjere kupaca, kao i zabranu automatskih pušaka i šaržera s više od deset metaka.

Stav birača

Takve mjere predsjednik Obama želi uvesti na državnom nivou, što je istakao tokom boravka u Coloradu – državi koja je i sama pretrpjela brojne masovne pucnjave.


Ivica Puljić uživo iz Washingtona

„Ako želite kupiti oružje, bilo od ovlaštenog trgovca ili privatnog prodavca, trebali bi barem proći provjeru da bi se osiguralo da niste kriminalac ili neko kome je zakonom zabranjena kupovina. To je jednostavno stvar zdravog razuma“, istakao je američki lider.

Obama je održao nekoliko manifestacija o kontroli oružja, ali neki kritičari kažu da gubi bitku. Čini se da Kongres nije spreman za veće promjene, jer još od 1994. godine nije bilo većih promjena ovog zakonodavstva, kaže novinar Al Jazeere Fisher koji se javio iz Washingtona.

„Gotovo svaka anketa pokazuje da većina Amerikanaca želi bolje provjere onih koji kupuju oružje kao i ograničenje broja metaka koji se mogu ispucati pri svakom punjenju.  Ali, uprkos toj većini koja uključuje i vlasnike oružja, neki od prijedloga nemaju šansu da postanu zakon jer nemaju većinu u Senatu“, dodao je.

„Ako se senatori vrate sa dvosedmične uskršnje pauze, čuju stav birača i počnu se pitati hoće li možda izgubiti više glasova ako budu podržavali Nacionalnu asocijaciju za vatreno oružje, onda postoji šansa za promjene“, smatra Eleanor Clift (Newsweek).

Upravo objavljeni izvještaj navodi da u državama s najslabijim zakonima o oružju ima više oružanog nasilja. I dok neke države poput Connecticuta pooštravaju zakone, druge čine suprotno – što ponovo otkriva podjele koje ova debata stvara u SAD.

Izvor: Al Jazeera