Sud Moralesu odobrio drugi reizbor

Evo Morales je reizabran 2009, nakon što je predvodio inicijativu da se novim ustavom aktuelnom predsjedniku pravo ograniči na samo jedan reizbor (AFP)

Ljevičarski predsjednik Bolivije Evo Morales moći će se iduće godine natjecati za treći predsjednički mandat, odlučio je u ponedjeljak Ustavni sud, izazvavši proteste opozicije, prenosi Hina.

Morales je prvi put izabran krajem 2005, a reizabran 2009, nakon što je predvodio inicijativu da se novim ustavom aktuelnom predsjedniku pravo ograniči na samo jedan reizbor.

Ipak, Sud je odlučio da je “sat počeo otkucavati” nakon što je novi ustav stupio na snagu, što znači da će se izbori iduće godine tretirati kao Moralesov prvi reizbor.

Neslaganje opozicije

Opozicijske vođe ne slažu se s tom odlukom.

“Ustav je vrlo jasan kada kaže da je moguć samo jedan reizbor. Ako Evo Morales želi drugi reizbor, morao bi ponovno promijeniti Ustav”, rekao je Samuel Doria Medina, čelnik desničarske Stranke nacionalnog jedinstva.

Morales je nacionalizirao privatne kompanije provodeći politiku stjecanja državne kontrole nad ekonomijom, zbog čega je postao nepopularan među inostranim ulagačima.

No, zaslužio je i pohvale bonitetnih agencija na Wall Streetu zbog fiskalne discipline i rekordno visokih rezervi Centralne banke.

Izvor: Agencije