Obama: Dokazi o hemijskom oružju u Siriji

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da sada postoje dokazi da se u Siriji koristi hemijsko oružje, ali da se i dalje sa potpunom sigurnošću ne može reći ko ga je upotrijebio.

Obraćajući se novinarima u Bijeloj kući, Obama je rekao da je Pentagonu i drugim sigurnosnim agencijama rečeno da se pripreme za moguću akciju ako se zaista pređe “crvena linija” korištenja hemijskog oružja.

Ujedinjeni narodi su u ponedjeljak imenovali inspektorski tim za Siriju, koji bi tamo trebao utvrditi činjenice o hemijskom oružju, no čeka se na dozvolu sirijskih vlasti za odlazak u Damask.

Obama zato smatra da ne treba preuranjeno donositi zaključke, te da treba biti potpuno siguran, prije nego se bilo šta uradi.

Inače, posljednjih dana sirijski režim i opozicija razmijenili su optužbe za upotrebu hemijskog oružja.

Potrebne činjenice

“Moram biti siguran da imam činjenice. To bi američki narod očekivao … ako možemo to dokazati na način da je ne samo SAD, nego i međunarodna zajednica, sigurna da Assadov režim koristi hemijsko oružje, onda je to prekretnica”, izjavio je Obama.

“Još prošle godine zatražio sam od Pentagona, naše vojske i obavještajaca da mi pripreme sve dostupne opcije i neću detaljisati kakve bi one mogle biti, no jasno je da bi, prema našem mišljenju, to značilo veću prijetnju za sigurnost međunarodne zajednice, naših saveznika i Sjedinjenih Država, a to znači da bismo opcije, koje inače ne bismo iskoristili, mogli ozbiljno razmotriti”, kazao je on.

Reporterka Al Jazeere Patty Culhane javila je iz Washingtona da su šanse za direktnu američku vojnu intervenciju male, sudeći po javnom mišljenju u SAD-u.

Culhane je kazala da je većina ispitanika u nedavno obavljenom istraživanju javnog mnijenja izjavila da ne želi da SAD ima bilo kakvu vojnu ulogu u Siriji.

Obama je spomenuo da bi trebalo zadovoljiti i međunarodnu zajednicu da Assad koristi hemijsko oružje, a ona bi, kako navodi Culhane, mogla imati sasvim drugačije kriterije po tom pitanju.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Sve su češći izvještaji opozicijskih aktivista iz Sirije o navodnom korištenju hemijskog oružja protiv civila. Iako međunarodna zajednica još nema jedinstven stav o tome, obavještajne službe ispituju njihovu istinitost. U slučaju potvrde, Washington najavljuje aktivniji pristup ovom sukobu.

Published On 27 Apr 2013

UN van Sirije prikuplja dokaze o korištenju hemijskog oružja, a Ban Ki-moon traži od Assada da istražiteljima dozvoli ulazak u zemlju.

Published On 26 Apr 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO