Počela predsjednička kampanja u Venecueli

Madura nosi val emocija i izbornih pobjeda koje su ostvarile vladajuća partija, kazala je novinarla Al Jazeere Lucia Newman (AFP)

Kampanja uoči predsjedničkih izbora u Venecueli, na kojima će biti izabran nasljednik nedavno preminulog Huga Chaveza, u utorak je i zvanično počela, prenosi Tanjug.

Kandidat vladajuće partije Nicolas Maduro, koga je Chavez pred smrt odredio za svog zamjenika, otputovao je u posjetu Chavezovom rodnom gradu Sabaneta, dok se njegov rival, kandidat opozicije Henrique Capriles uputio na suprotni kraj zemlje, u istočnu državu Monagas, kako bi se obratili građanima pred izbore zakazane za 14. april.

Oba kandidata najavila su da će tokom narednih 10 dana posjetiti sve 23 države, pred izbore na kojima jedan od njih treba da zamijeni predsjednika koji je zemlju vodio 14 godina.

Sedmicama  unazad, od kada je Chavez 5. marta izgubio dvogodišnju bitku s rakom, Maduro i Capriles razmijenjivali su optužbe i podijelili zemlju na pristalice njegove socijalističke revolucije i one koji bivšeg predsjednika optužuju za provođenje stroge vojne taktike.

Madura (50), bivšeg šefa diplomatije i potpredsjednika, pratile su stotine pristalica, zvaničnika Vlade i Chavezovih rođaka, tokom posjete srušenoj porodičnoj kući bivšeg predsjednika u njegovom rodnom gradu, u kojoj se sada nalazi lokalno sjedište vladajuće socijalističke stranke PSUV, prenio je France Presse.

Želje i zakoni

“Ispunit ćemo želje i zakone predsjednika Chaveza”, obećao je Maduro, opisujući kuću kao “kolijevku Bolivarske revolucije”.

“Osjećamo da je komandant Chavez s nama, kao otac. Došli smo da obećamo, na ovoj zemlji na kojoj je rođen, da ga nikad nećemo iznevjeriti i da ćemo graditi socijalizam do kraja”, dodao je Maduro.

Prema anketama, Maduro dvostruko vodi ispred Caprilesa, dijelom i zbog toga što ga je za zamjenika izabrao sam Chavez, koji je bio nevjerovatno popularan među pristalicama njegovih socijalnih programa finansiranih od prodaje nafte.

Chavez je uveo besplatnu zdravstvenu njegu i donio socijalne programe u siromašne dijelove zemlje, dok s druge strane, opozicija navodi da Venecuela ima veoma visoku stopu ubistava, inflaciju i nedostatak osnovnih sredstava.

Novinarka Al Jazeere Lucia Newman je u izvještavanju iz Sabaneta rekla da privremeni predsjednik već ima prednost nad rivalom Henriqeom Caprilesom.

“On ima toliko mnogo prednosti, da će biti veoma teško njegovom protivniku da ga pobijedi”, kazala je novinarka Al Jazeere.

“Njega nosi val emocija i izbornih pobjeda koje su ostvarile vladajuća partija”, dodala je Newman.

Capriles (40), guverner države Miranda, bio je do sada najjači Chavezov protivnik na izborima održanim u oktobru, iako je na njima izgubio.

Oslabljena opozicija

Opozicija Venecuele oslabljena i poslije velikog poraza na regionalnim izborima u decembru, na kojima je osvojila samo tri od 23 guvernerska mjesta.

Čak i posle smrti, Chavez je prisutan u Venecueli, u vidu mita koji je o njemu stvoren, što bi na izborima moglo da ide u korist Maduru, ocjenjuje francuska agencija.

Dok je Maduro boravio u Chavezovom rodnom kraju, Capriles je svoju kampanju zvanično započeo u Maturinu, glavnom gradu države Monagas.

“Idemo s vjerom, nadom i hrabrošću. Danas nastavljamo svoj krstaški pohod”, napisao je Capriles na Twitteru.

Nacionalno izborno vijeće, koji opozicija optužuje za povlađivanje Chavezovoj struji, pozvao je obje strane da vode mirnu kampanju.

Izvor: Al Jazeera i agencije
 


Povezane

Dok počinje predsjednička utrka, hiljade Venecuelanaca i dalje odaju počast pokojnom predsjedniku Hugi Chavezu.

Published On 12 Mar 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO