MMF: Kipru milijardu eura pomoći u maju

Christine Lagarde je kazala kako očekuje da će odbor MMF-a odobriti sredstva za pomoć Kipru početkom maja (AFP)

Međunarodni monetarni fond (MMF) izdvojit će milijardu eura tokom tri godine za paket pomoći Kipru, najavila je u saopćenju objavljenom u srijedu izvršna direktorica Christine Lagarde, prenosi Hina.

Lagarde je kazala kako očekuje da će odbor MMF-a odobriti ta sredstva početkom maja.

“Tim Međunarodnog monetarnog fonda postigao je na stručnoj razini dogovor sa kiparskim vlastima o ekonomskom programu koji će uz MMF podržati i Evropska unija i Evropska centralna banka”, kazala je Lagarde.

“Kombinirani finansijski paket od ukupno 10 milijardi eura osmišljen je kako bi se pomoglo Kipru da pokrije finansijske potrebe, uključujući obaveze servisiranja duga, i da istodobno provodi mjere nužne za obnovu zdravlja ekonomije i za ponovni pristup finansiranju na tržištu kapitala”, rekla je čelnica MMF-a.

“Kiparske vlasti pokrenule su ambiciozan, višegodišnji program reformi s ciljem rješavanja ekonomskih problema sa kojima se suočavaju”, naglasila je Lagarde.

Bez napuštanja eura

Kipar neće napustiti euro, izjavio je u petak kiparski predsjednik Nicos Anastasiades, uvjeravajući sunarodnjake da je Vlada uspjela obuzdati finansijsku situaciju nakon postizanja sporazuma sa Evropskom unijom.

“Nemamo namjeru napustiti euro”, rekao je Anastasiades na konferenciji za državne službenike. “Ni na koji način nećemo eksperimentirati s budućnošću naše zemlje”, dodao je.

Kiparski predsjednik kritizirao je ostale zemlje eurozone, optuživši ih za “dosad neviđene zahtjeve koji su prisilili Kipar da postane eksperiment”.

Pod pritiskom zajmodavaca “trojke”, Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske unije i Evropske centralne banke (ECB), Kipar je krajem marta pristao na drakonsko smanjenje svog bankovnog sektora u zamjenu za paket pomoći vrijedan 10 milijardi eura.

Dio troškova

Prvi put od početka krize u Evropskoj uniji štediše u bankama su prisiljene snositi dio troškova plana kojim se namjerava spasiti Kipar od bankrota i osigurati njegov ostanak u eurozoni.

“Izbjegli smo bankrot”, rekao je Anastasiades. “Uprkos tragičnosti situacije uspjeli smo obuzdati opasnost”, ocijenio je.

Kiparske banke u četvrtak ponovno su počele sa radom, nakon što su bile zatvorene 12 dana tokom pregovora u vezi s paketom međunarodne pomoći.

Klijentima je dozvoljeno da podignu do 300 eura u gotovini. 

Plaćanje kreditnim ili debitnim karticama u inostranstvu je ograničeno na 5.000 eura dnevno, bez mogućnosti unovčavanja čekova.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Michalis Sarris podnio je ostavku zbog komisije za istragu o uzrocima krize na Kipru, a koja će se posebno fokusirati na bankarski sektor i identifikaciju najodgovornijih.

Published On 02 Apr 2013

Anastasiades obećava da niko neće biti zaštićen od istrage o bankarskoj krizi, a namjerava kazinima podstaći ekonomiju.

Published On 01 Apr 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO