Italija: Rekordna zapljena mafijaške imovine

Smatra se da je uhapšeni povezan s Matteom Messinom Denarom, sadašnjim glavnim vođom sicilijanske mafije Cosa Nostre (Reuters)
Smatra se da je uhapšeni povezan s Matteom Messinom Denarom, sadašnjim glavnim vođom sicilijanske mafije Cosa Nostre (Reuters)

Italijanska policija izvijestila je u srijedu da je sud potvrdio rekordnu zapljenu ranije oduzete imovine vrijedne 1,3 milijarde eura koja je pripadala poduzetniku koji se bavio obnovljivim energijom, a bio je povezan sa sicilijanskom mafijom, prenosi Hina.

Vitu Nicastriju (57) poznatom kao “gospodar vjetra” oduzeta su 43 poduzeća, 98 nekretnina (vile, parcele i zgrade), sedam automobila, 66 tekućih računa i druga finansijska imovina “u ukupnoj vrijednosti većoj od 1, 3 milijarde eura”, ističe se u saopćenju.

Odluka o zapljeni

Ta je imovina, rasuta po raznim dijelovima Italije, oduzeta u septembru u 2010. a sicilijansko pravosuđe je ovih dana donijelo konačnu odluku o zapljeni.

Vito Nicastri je poslovni čovjek koji je uspio na polju obnovljive energije, napose energije vjetra i sunca, koja se danas smatra novim sektorom za pranje mafijaškog novca, rekli su istražitelji zaduženi za borbu protiv mafije.

Smatra se da je Nicastri povezan s Matteom Messinom Denarom, sadašnjim glavnim vođom sicilijanske mafije Cosa Nostre.

Nicastri će tri godine ostati u kućnom pritvoru u svojoj općini Alcamu, na Siciliji, dodaje se u saopćenju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO