Svakodnevno plaćanje mita u Pakistanu

Prema istraživanju organizacije Transparency International, Pakistan je 34. najkorumpiranija zemlja na svijetu. Za korupciju se optužuju visoki političari, vojska, pa čak i niže sudije.

Kako iz Lahorea izvještava naš reporter Imran Khan, plaćanje mita je dio svakodnevnog života za mnoge Pakistance.

Zemljoradnik Muhammed Irfan je zahtjev za pasoš podnio prije osam sedmica. Procedura, navodno, traje desetak dana.

Međutim, nakon nekoliko posjeta nadležnom uredu još ga nije dobio. On želi ići na hadždž, vjersko hodočašće, a to je ujedno i njegovo prvo putovanje van zemlje.

“Siromašan sam, a dolazak u Lahore košta. Želim ispuniti svoju vjersku dužnost i posjetiti Mekku. Star sam… A ovako postupaju sa siromašnima. Da sam bogat odmah bih dobio pasoš. Samo hoću svoj pasoš, ali svaki put kad dođem kažu mi da dođem opet. To je veoma stresno”, ispričao je Irfan.

Mito za pasoš

U Pakistanu ima mnogo ljudi sa sličnim pričama. Službeno objašnjenje Vlade za kašnjenje jeste da nedostaje osnovnog materijala za izradu pasoša.

Međutim, ne mora svako čekati, jer oni koji sebi to mogu priuštiti plaćaju mito, a pasoš dobiju za tri dana.

Frustriran zbog duge procedure i straha od gubitka posla u Perzijskom zaljevu, građevinski radnik Waqas Ahmed poduzeo je očajničke mjere.

“Četiri mjeseca sam pokušavao dobiti pasoš. Imam ponudu za posao i umalo sam je izgubio. Na kraju nisam imao izbora. Pitao sam svog agenta može li nešto učiniti. Rekao mi je da platim 500 dolara i da ću dobiti pasoš. To je mnogo novca i jedva sam uspio platiti. Ali tri dana nakon što sam dao novac preuzeo sam pasoš”, kazao je Ahmed.

Njegova priča nije neuobičajena, ali borba protiv korupcije i pokretanje sudskih postupaka težak je posao.

‘Važno je koga poznajete’

Sudske presude pojedincima su rijetke, a advokati kažu da je korupcija previše ukorijenjena u društvu da bi se protiv nje moglo efikasno boriti.

Abid Saqi iz Advokatske komore Vrhovnog suda tvrdi da ne postoji mehanizam za detektiranje i procesuiranje svih vrsta sitne korupcije.

„Mislim da je to vrlo teško. Međutim, možete se okrenuti krupnim ribama, koje su cjelokupno društvo učinile korumpiranim zbog svojih vlastitih nedjela”, mišljenja je on.

Kako kaže naš reporter, ne radi se samo o pasošima. Osnovne javne usluge otvorene su mitu i korupciji, a razlozi su jednostavni.

„Pakistan ima kulturu ‘wakfiyeta’, važno je koga poznajete. To, zajedno sa ograničenim javnim uslugama, niskim državnim platama i tržištem koje je spremno platiti, doprinosi tome da se korupcija događa svaki dan.“

Izvor: Al Jazeera