Rim: Pucnjava tokom polaganja zakletve Vlade

Dva policajca i jedan prolaznik ranjeni su u pucnjavi ispred kabineta italijanskog premijera u nedjelju dok je Vlada Enrica Lette polagala zakletvu u predsjedničkoj palati, udaljenoj jedan kilometar od mjesta napada, prenosi italijanska  državna televizija RAI.

Jedan muškarac je uhapšen na mjestu događaja, kazali su svjedoci. Kako navodi agencija AFP, svjedoci su rekli da je čovjek u odijelu i kravati otvorio vatru na policajce.

Dopisnik Jutarnjeg lista iz Rima Inoslav Bešker kazao je za Al Jazeeru da je napadač Luigi Preiti (49), biznismen koji je nedavno ostao bez posla.

Prema  navodima Preitijevog brata, on se do jučer ponašao sasvim normalno.

Ističući da su povećane mjere sigurnosti, novi ministar unutrašnjih poslova Angelino Alfano je rekao da je napadač htio izvršiti samoubistvo nakon napada, ali u njegovom oružju više nije bilo metaka.  

Dodao je kako se najvjerovatnije radi o izoliranom incidentu.

RAI prenosi izjavu svjedoka da se čulo najmanje osam pucnjeva.

Gradonačelnik Rima Gianni Alemanno kazao je novinarima da je napad „djelo psihički nestabilnog čovjeka“, te da se čini da prolaznik i policajci nisu teško ranjeni.

Međutim, kako je ranije rekao policijski zvaničnik, jedan od policajaca ima povrede vrata i u ozbiljnom je stanju.

Letta: Borba protiv nezaposlenosti

Nova italijanska koaliciona Vlada položila je zakletvu u nedjelju, nakon dvomjesečnog političkog zastoja u zemlji pogođenoj krizom.

Premijer Enrico Letta prvi je položio zakletvu tokom ceremonije koju je predvodio predsjednik Italije Giorgio Napolitano.

Napolitano je imenovao Lettu za mandatara za sasatav nove vlade nakon što je lijevi centar pobijedio na februarskim izborima, ali nije osigurao dovoljnu većinu za formiranje vlade.


Italijanska Vlada položila zakletvu

Ceremonija je održana u predsjedničkoj palati u Rimu, gdje je zakletvu položio 21 ministar.

Očekuje se da će Letta (46), jedan od najmlađih premijera u Evropskoj uniji, predstaviti svoj program u Parlamentu u ponedjeljak, prije nego što Parlament bude glasao o povjerenju Vladi u utorak, prenosi AFP.

Zbog politilčkog zastoja nisu se mogli nastaviti napori da se zaustavi najgora recesija u Italiji u 20 godina.

Letta je izjavio da želi što prije riješiti problem nezaposlenosti, te uvesti mjere za poboljšanje privrednog ratsta.

U Italiji je stopa nezaposlenosti 11,6 posto.

Među ministrima i Berlusconijev saveznik

Ljevičarski lider također želi odstupiti od oštrih mjera štednje koje je proveo njegov tehnokratski prethodnik Mario Monti, kako bi zaštitio Italiju od dužničke krize u eurozoni.

Lettina obećanja nadgledat će investitori, zabrinuti zbog ogromnog italijanskog državnog duga.

Predstavljajući nove ministre u subotu, Letta je rekao kako je ponosan što će u novoj Vladi biti i mlađih ministara, te žena, kako bi se unijelo osvježenje na “umornu političku scenu”.

Letta je u subotu izjavio da će Angelino Alfano, sekretar Berlusconijeve partije Naroda slobode, biti zamjenik premijera i ministar unutrašnjih poslova.

Alfana je Berlusconi, pred posljednje parlamentarne izbore, odredio za svog političkog nasljednika.

Generalni direktor Banke Italije Fabrizio Saccomanni preuzima ministarstvo privrede.

Bivša evropska komesarka Emma Bonino je nova ministrica vanjskih poslova, izjavio je Letta nakon sastanka sa predsjednikom Napolitanom.

Izvori: Al Jazeera i agencije