Islandska opozicija pobijedila na izborima

Opozicija desnog centra na Islandu proglasila je pobjedu na parlamentarnim izborima, čime su birači kaznili aktuelnu ljevičarsku Vladu zbog oštrih mjera štednje u protekle četiri godine.

Desničarska Stranka nezavisnosti osvojila je najviše glasova – 26,7 posto, čime je dobila 19 mjesta u Parlamentu.

Očekuje se da će lider ove stranke Bjarni Benediktsson formirati vladu uz podršku centrističke Napredne stranke, koja je osvojila 24,4 posto glasova, odnosno 19 zastupničkih mjesta.

Olakšanje mjera štednje

Vlada koja je vodila ovu zemlju posljednje četiri godine poražena je na izborima, jer su Socijaldemokrati dobili 12,9 posto glasova birača, što im daje devet mjesta u Parlamentu.

Njihov saveznik Lijevo-zeleni pokret dobio je sedam mjesta, dok su dvije nove stranke ušle u Parlament, uključujući proevropsku Stranku bolje budućnosti koja će imati šest zastupnika.

Piratska partija, koju čini grupa online aktivista, dobila je 5,1 posto glasova i tri mjesta, čime je postala prva stranka takve vrste koja je ušla u državni parlament jedne zemlje.

Izlaznost na izborima iznosila je 83,3 posto, uprkos raširenim nezadovoljstvom Islađana politikom u zemlji.

Islandski predsjednik odredit će stranku koja će voditi pregovore o formiranju vlade, a to je tradicionalno ona stranka koja je osvojila najviše glasova na izborima.

Time će se na vlast vratiti dosadašnja opozicija, koja se zalaže za prekid pregovora o pristupanju Islanda Evropskoj uniji.

Reporter Al Jazeere Tim Friend javio je iz Rejkjavika da pobjedničke stranke desnog centra obećavaju olakšanje mjera štednje zbog kojih Island trpi, a koje je trenutna Vlada, koja je došla nakon kolapsa banaka, morala uvesti i za koje je dobila pohvale međunarodne zajednice, naprimjer  od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

“No, naravno, mnogo toga je došlo ne štetu životnog standarda i prihoda običnih islandskih porodica, koje su jednostavno postale nestrpljive i zato mislim da su ovako glasali. Vratili su stranke koje su bile na vlasti u vrijeme kolapsa banaka, no vratili su ih uz obećanje da će ovaj put pokušati da njihovu situaciju učine boljom”, javlja Friend.

“Radi se o zaista velikom zaokretu i velikom iznenađenju. Mislim da bi mnogi inostrani posmatrači rekli da Islandu i nije tako loše u poređenju s ostatkom Evrope, ovdje bar ima kakvog-takvog rasta, on je spor, ali je ipak rast. Stopa nezaposlenosti zasigurno nije toliko loša kao što je drugdje u Evropi.

Doduše, inflacija je visoka, a mnogi ljudi imaju kredite vezane za inflaciju, i naravno oni moraju da ih prate dok stopa inflacije raste. Mislim da je to najteže pogodilo većinu ovdašnjih porodica, a stranke koje su izabrane obećale su olakšanje.”

Povratak rasta

“Nezavisna partija sada ponovno preuzima na sebe dužnost. Sadašnja situacija zahtjeva promjene”, izjavio je lider pobjedničke partije Bjarni Benediktsson (43) u obraćanju pristalicama i naveo da je spreman da pregovara u cilju formiranja vladajuće koalicije poslije zbacivanja socijaldemokrata s vlasti.

“Vidjeli smo što su rezovi učinili našem zdravstvenom sistemu i sistemu socijalne zaštite .. sada je vrijeme za nove investicije, stvaranje novih radnih mjesta i povratak rasta”, rekao je Benediktsson, kandidat za novog islandskog premijera.

Sa ukupnim brojem stanovnika od samo 320.000, Island je prije 10 godina postao evropsko finansijsko središte kada su njegove banke jeftino posuđivale novac, te visokim prinosima namamile britanske i holandske štediše.

Labavi regulatorni režim doveo je do nekontroliranog rasta banaka, čija je imovina do 2008. narasla na 10 puta veći iznos od islandskog BDP-a, a koje su se zatim urušile u samo nekoliko dana.

Socijaldemokrati su stabilizirali ekonomiju paketom koji je MMF pohvalio kao primjer, međutim niz političkih grešaka, kao što je povećanje poreza, blagost prema inostranim vjerovnicima i nesposobnost suočavanja s ogromnim dugovima kućanstava, stajala ih je popularnosti.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Ankete predviđaju pobjedu desnice na parlamentarnim izborima, čime bi pregovori za ulazak u EU mogli biti stopirani.

Published On 27 Apr 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO