Otvorena birališta na Islandu

Među favoritima za novog premijera je i predsjednik konzervativne Stranke nezavisnosti Bjarni Benediktsson (AP)

Stanovnici Islanda počeli su glasati na parlamentarnim izborima na kojima se, sudeći po predizbornim anketama, očekuje premoćna pobjeda opozicijskog desnog centra, prenose agencije.

Dvije glavne opozicijske stranke, konzervativna Stranka nezavisnosti (desni centar) i Napredna stranka (centar), trebale bi osvojiti po četvrtinu glasova birača, a vladajućima socijaldemokratima predviđa se tek dovoljno glasova za prelazak izbornog praga, pišu agencije.

Island od 2010. vodi pregovore za ulazak u Evropsku uniju, ali pobjedom desnice na izborima približavanje tog sjevernoatlantskog otoka s nešto više od 300.000 stanovnika Uniji moglo bi biti zaustavljeno, jer se obje velike opozicijske stranke protive članstvu.

Ankete svakoj predviđaju po 25 posto glasova i ako pobijede obećale su raspisati referendum o raskidu pregovora s EU-om.

Stranka nezavisnosti želi očuvati trgovinske odnose s EU-om, međutim, drži da je za Island bolje da “ostane izvan Evropske unije”.

Kandidati za premijera

Gotovo dvije trećine birača ne vide jasne koristi od prenošenja dijela suvereniteta na Brisel, jer Island već ima sporazum o slobodnoj trgovini s EU-om i dio je Evropskog prostora slobodne trgovine (EFTA) i Schengena.

Novi sastav 63-članog parlamenta Althinga bira se proporcionalnim sistemom, a mandat za sastavljanje vlade tradicionalno dobija čelnik stranke s najviše osvojenih glasova.

Premijerka Johanna Sigurdardottir (70), donedavna čelnica socijaldemokrata koja je s krajnjim Lijevo-zelenim pokretom (LGM) sastavila vladu nakon finansijske krize 2008, povlači se i ostavlja zemlju s prilično riješenim problemima.

Vodeći kandidati za novog premijera su predsjednik Napredne stranke Sigmundur David Gunnlaugsson (38) i predsjednik konzervativne Stranke nezavisnosti Bjarni Benediktsson (43).

Izvor: Agencije


Povezane

Islandske banke nisu bile u stanju refinansirati kratkoročne dugove, dok je kruna gubila vrijednost, a islandska berza je skoro sasvim propala.

Published On 21 Oct 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO