Ruski sud odbio pustiti članicu Pussy Riota

Sud smatra argumetne odbrane neosnovanim, obrazložila sutkinja Lidija Jakovljeva (EPA)

Ruski sud odbacio je zahtjev za prijevremenim puštanjem iz zatvora jedne od dviju članica grupe Pussy Riot.

Nadežda Tolokonjikova odslužuje kaznu u radnom logoru 640 km istočno od Moskve, zbog “punk molitve” kojom su Gospu molile da s vlasti ukloni ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Marija Aljohina i Tolokonjikova osuđene su na dvije godine rada u logoru zbog huliganizma i poticanja vjerske mržnje, jer su u Katedrali Krista spasitelja u februaru 2012. otpjevale spornu pjesmu.

“Donijeti odluku o prijevremenom puštanju na slobodu preuranjeno je, a sud je procijenio da argumenti odbrane nisu dovoljno uvjerljivi”, objasnila je sutkinja Lidija Jakovljeva.

Podrška aktivista

Prema ruskom zakonu, svaka osuđena osoba može biti puštena na uvjetnu slobodu nakon što je odslužila polovinu kazne, a to je slučaj kod Nadežde Tokolonjikove.

Tolokonjikova je tokom saslušanja zatražila da bude puštena na slobodu i da ostatak kazne odsluži uvjetno, tvrdeći da je već provela dovoljno vremena u zatvoru, otkako je uhapšena u martu prošle godine.

Odbrana se u zahtjevu, koji je potpisalo nekoliko istaknutih aktivista za ljudska prava, pozvala i na to da 23-godišnja žena ima teške glavobolje u zatvoru i da je njenoj petogodišnjoj kćerki potrebna majka.

Marija Aljohina kaznu odslužuje u radnom logoru na Uralu, a Ekaterina Samucevič je oslobođena.

Izvor: Agencije