Musharrafu određen trodnevni pritvor

Musharraf se već nalazi u kućnom pritvoru koji traje do 4. maja (AP)

Sud u Pakistanu je odredio trodnevni pritvor bivšeg predsjednika države, generala Perveza Musharrafa, zbog sumnje da je učestvovao u zavjeri ubistva premijerke Benazir Bhutto, izjavio je jedan tužilac.

On je službeno uhapšen u srijedu.

Penzionirani general je optužen za učestvovanje u zavjeri da se ubije bivša premijerka koja je stradala u oružanom i samoubilačkom napadu u decembru 2005. godine, a optužio ga je i Bilawal Bhutto Zardari, sin ubijene premijerke.

Musharraf se već nalazi u dvonedjeljnom kućnom pritvoru, koji traje do 4. maja, zbog toga što je smijenio sudije kada je uveo vanredno stanje u novembru 2007. godine.

Zabranjena kandidatura

To je drugi od tri slučaja iz perioda njegove vladavine 1999-2008. za koje je Musharraf uhapšen kada se 24. marta vratio u Pakistan poslije četiri godine provedene u egzilu.

Musharraf je u kućnom pritvoru u svojoj luksuznoj vili u predgrađu Islamabada, a njegova stranka se žali da mu je dozvoljeno koristiti samo dvije sobe, te da mu je oduzeto lično osoblje, prenosi AFP.

Njemu je, također, zabranjena kandidatura za opće izbore 11. maja, a talibani mu prijete smrću.

Niko nije osuđen za ubistvo Benazir Bhutto. Musharrafova Vlada je za njeno ubistvo optužila vođu pakistanskih talibana Baitulaha Mesuda koji je negirao krivicu, a ubijen je u napadu američke bespilotne letjelice u augustu 2009. godine.

UN je u izveštaju 2010. godine naveo da je smrt Benazir Bhutto mogla biti spriječena i optužio Musharrafovu Vladu da joj nije pružila odgovarajuću zaštitu.

Musharraf odbacuje sve optužbe kao “neosnovane” i politički motivirane

Izvor: Agencije