Snage UN-a u Maliju od prvog jula

Misija MINUSMA-e neće biti protuteroristička borba nego 'stabiliziranje važnih urbanih centara, posebno na sjeveru Malija' (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda odobrilo je u četvrtak formiranje snaga za održavanje mira  sastavljenih od 12.600 plavih šljemova radi stabiliziranja sjevernog dijela Malija, nakon francuske intervencije protiv pobunjenika koji su kontrolirali ovu regiju, prenosi Fena.

Ova misija UN-a za stabilizaciju u Maliju (MINUSMA) bit će raspoređena prvog jula ako to dozvole sigurnosni uvjeti, “u inicijalnom  periodu od 12 mjeseci”.

U narednih 60 dana, Vijeće treba da utvrdi da li je sigurnost na terenu dovoljna, navodi se u rezoluciji koju je inicirala Francuska i koja je jednoglasno usvojena.

Rezervni bataljoni

MINUSMA će imati najviše 11.200 vojnika i 1.440 policajaca, među kojim su “rezervni bataljoni sposobni da se brzo rasporede”.

Rezolucija dopušta “francuskim trupama da interveniraju kao podrška elementima MINUSMA-e u slučaju da im zaprijeti ozbiljna i velika opasnost i na zahtjev” glavnog sekretara UN-a Ban Ki-moona.

Misija MINUSMA-e neće biti protuteroristička borba nego “stabiliziranje važnih urbanih centara, posebno na sjeveru” i sprečavanje povratka naoružanih elemenata u ovu zonu”. Plavi šljemovi također trebaju da štite civile i kulturnu baštinu i da kontroliraju poštivanje ljudskih prava.

Oni će također pomoći malijskim vlastima da uspostave “nacionalni politički dijalog”, organiziraju izbore “slobodne, pravedne i transparentne” i promoviraju pomirenje s Tuarezima na sjeveru.

Bit će imenovan specijalni predstavnik UN-a za Mali, koji će rukovoditi misijom.

Izvor: Agencije