Parlament naredio istragu protiv Caprilesa

Capriles: Ova Vlada očajnički podmeće laži (Reuters)
Capriles: Ova Vlada očajnički podmeće laži (Reuters)

Parlament Venecuele je donio odluku o pokretanju istrage o nasilju do kojega je došlo nakon predsjedničkih izbora, za što vlasti okrivljuju lidera opozicije Henriquea Caprilesa.

Devet osoba je ubijeno, a više desetina ih je povrijeđeno u demonstracijama opozicije protiv tijesne pobjede aktuelnog predsjednika Nicolasa Madura 14. aprila.

Vlada tvrdi da je nasilje dokaz da je opozicija planirala izvesti državni udar. Caprilesov tim odbacuje takve optužbe, tvrdeći da zvaničnici pretjeruju kada opisuju nasilje i žele upotrijebiti podatke o smrtno stradalima i ranjenima u sukobima kako bi diskreditirali opoziciju.

„Ova Vlada očajnički podmeće laži“, rekao je Capriles, koji je pozvao svoje simpatizere na ulice nakon spornih izbornih rezultata.

Od tada ih poziva isključivo na mirne demonstracije.

Posebna komisija

Parlament je objavio kako će od ponedjeljka početi zasjedati posebna komisija zadužena za istragu nasilja.

„Komisija će razmotriti ko je odgovoran za nasilje koje je naredio Capriles“, stoji u saopćenju.

U komisiji neće biti opozicionih parlamentarnih zastupnika, a jedan od Madurovih suradnika Pedro Carreno Caprilesa je, tokom čitanja saopćenja u srijedu, nazvao ubicom.

„Prije ili kasnije morat će platiti za počinjene zločine“, rekao je Carreno, nazvavši smrt 11-godišnje djevojčice posljedicom fašizma.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO