Oštriji zakon protiv nasilja nad ženama

Prema podacima Ujedinjenih naroda, Haiti i Bolivija imaju najvišu stopu nasilja nad ženama. U Boliviji ih je gotovo 80 posto izloženo nekoj vrsti nasilja.

Vlada je nedavno usvojila novi, oštriji zakon, čiji je cilj zaštititi žene u ovoj patrijarhalnoj državi.

Dan sjećanja na Hanali Huaycho, televizijsku novinarku iz La Paza koju je suprug ubio u februaru.

“Nažalost, mnoge porodice ovdje proživljavaju isto što i mi”, govori Paola Hannover, rodica Hanali Huaycho.

Ova policijska stanica u La Pazu puna je žena koje traže pomoć. Sonia Condetrocha došla je prijaviti da je suprug neprestano fizički zlostavlja.

Dva dana zatvora

“Slomio mi je ruku, udara me po glavi, puna sam modrica… Stalno sam u bolnici.”

Zvaničnici kažu da između 70 i 80 posto bolivijskih žena trpi neki oblik nasilja. Ubistvo Hanali Huaycho potaklo je Vladu da ubrza proceduru.

Cilj novog zakona je zaštititi žene od nasilja. Vlasti ga promovišu širom Bolivije.

“Ranije je zakon bio blag, predviđao je zatvorsku kaznu od dva dana, novčanu od manje od 15 eura i društveno korisni rad. Prava smijurija, niko ga nije poštovao”, kaže Rocio Molina iz policijskog Odjel za borbu protiv nasilja.

Prema novom zakonu, počinioce nasilja nad ženama čekaju oštrije kazne, a oni koji ga prekrše više puta mogli bi provesti 30 godina u zatvoru.

“Zvaničnici kažu kako se nadaju da će novi zakon promijeniti tradiciju prema kojoj majke govore kćerkama da moraju trpjeti nasilje kako bi sačuvale porodicu”, izvještava Mariana Sanchez iz La Paza.

Bolivija je patrijarhalno društvo u kojem su žene iz svih društvenih krugova žrtve nasilja.

Monica Novillo, aktivistica za prava žena, kaže: “Razlozi za nasilje mogu biti različiti, ali ovo je pravi fenomen. U patrijarhalnom društvu poput našeg pomoću nasilja se na okrutan način kontroliše tijelo i um žene.”

Pritisci na Vladu

Organizacije za zaštitu žena širom Bolivije održavaju sastanke kako bi izvršile pritisak na Vladu da u potpunosti provede zakon i upoznaju žene sa njihovim pravima.

Sonia Condetrocha, žrtva nasilja, objašnjava: “Zbog stida sam uvijek govorila da sam pala, imala nesreću ili da sam napadnuta i opljačkana. Plašila sam se, jer me je znao snažno udariti i prijetiti mi.”

Ali sada kaže da se sve manje plaši. Prvi put je došla u policijsku stanicu, nadajući se da će je vlasti od sada štititi.

Izvor: Al Jazeera