Nastavnici napali urede političkih stranaka

Demonstranti su metalnim cijevima i šipkama porazbijali prozore i vrata lokalnih sjedišta PAN-a i PRD-a (EPA)
Demonstranti su metalnim cijevima i šipkama porazbijali prozore i vrata lokalnih sjedišta PAN-a i PRD-a (EPA)

Meksički nastavnici, nezadovoljni reformom školstva, napali su kancelarije političkih partija na jugozapadu zemlje, razbijajući prozore i paleći prostorije sjedišta lokalne partije.

Hiljade članova sindikata prosvjetnih radnika CETEG pridružilo se u srijedu farmerskim i đačkim grupama u protestima u Chilpancingu, prijestolnici savezne meksičke države Guerrero, noseći maske i iskalivši svoje nezadovoljstvo na kancelarijama četiri političke partije.

Crni dim je izbio iz prostorija vladajuće Institucionalne revolucionarne partije (PRI) u Chilpancingu, nakon što su maskirani demonstranti upali u zgradu, izbacujući stolice i papire kroz prozor.

Neki od njih su sprejom ispisivali antivladine grafite po zidovima zgrade, dok su drugi cijepali slike meksičkog predsjednika Enriquea Pene Niete, koji je uz pomoć opozicionih partija proveo reformu posustalog domaćeg obrazovnog sistema, prenosi AFP.

Blokada autoputa

Demonstranti su metalnim cijevima i šipkama porazbijali prozore i vrata lokalnih sjedišta Nacionalne partije akcije (PAN), Demokratske revolucionarne partije (PRD) i Građanskog pokreta.

Policija nije intervenirala, ali je skoro 300 policajaca obezbjeđivalo zgradu zakonodavstva države Guerrero.

Meksički nastavnici su održali nekoliko protesta posljednjih nedjelja i dva puta blokirali autoput između Ciudad Mexica i ljetnjeg odmarališta Acapulco na pacifičkoj obali Meksika, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo reformama koje je federalni Kongres usvojio u decembru.

Ove najnovije demonstracije su izbile dan nakon što je državno zakonodavstvo Guerrera odobrilo Nacrt zakona o obrazovanju, koji nije zadovoljio zahtjeve demonstranata za ublažavanjem federalnih propisa, a koji od prosvjetnih radnika zahtijevaju da periodično polažu testove kako bi dobili posao i napredovali.

U međuvremenu su studenti učiteljskih fakulteta privremeno blokirali dva federalna autoputa u susjednoj saveznoj državi Michoacan, zahtijevajući da diplomci njihovog koledža automatski dobiju posao učitelja.

Protesti su posljednjih nedjelja održani i u državi Oaxaca, koja uz Guerrero i Michoacan spada među najsiromašnije u Meksiku.

Izvor: Agencije


Povezane

Novi predsjednik Meksika uskoro bi trebao potpisati historijski zakon o reformi obrazovanja. Prema njemu, vlada će dobiti veću kontrolu nad državnim školama, koje su godinama pod kontrolom moćnog Sindikata nastavnika. No, kako iz Mexico Cityja izvještava naš novinar nisu svi sretni zbog novog zakona.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO